Család

Ennyi éve házasok a Gyerekszoba olvasói – 60 év a rekord!

A házasság hete alkalmából megkérdeztünk titeket, mióta éltek házasságban (már ha egyáltalán házasok vagytok persze). Íme, az eredmény!
2023. Február 17.
házasság pár
Fotó: Getty

Vasárnapig még tart a házasság hete. Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára próbálja irányítani a figyelmet. A házasság hetét mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg sok nagyváros, település, közösség részvételével.

Komoly elköteleződés

Természetesen a család házasságkötés nélkül is érték, hiszen ami fontos az emberi kapcsolatokban, azt nem egy papír aláírása teszi azzá. Ugyanakkor szép dolog, ha valaki ilyen módon is meg akarja erősíteni a párkapcsolatát vagy családját, hiszen ezzel a lehető legnagyobb felelősségvállalást teszi. A házasságkötés szoros elköteleződés, és persze anyagi gondoskodást is jelent. A szabályait viszont mi magunk állíthatjuk fel. Ha pedig úgy döntünk, hogy eggyel szabadabban szeretnénk létezni, akkor az igen kimondása nélkül is építhetünk ugyanolyan szép és összetartó családot – ez nem is kérdés.

Mindenesetre felemelő érzés, ha valaki élete társának választ minket, és sokaknak jó érzés kimondani: igen, akarom!

A vonatkozó statisztika szerint Magyarországon hosszú stagnálás után ismét egyre többen teszik ezt meg: 2021-ben harmincöt éves rekord dőlt meg, derül ki a KSH adataiból. A 2010-es években 50 ezer körül volt azon párok száma, akik oltár elé járultak, míg 2021-ben már 72 ezren döntöttek így (egyes feltételezések szerint ebben része volt a babaváró hitel bevezetésének is).

Ha már nem megy…

Érdekes, hogy bár egyre többen házasodnak, egyre többen válnak is. Öt évre visszamenőleg nem volt annyira sok válás itthon, mint 2021-ben. Míg hetvenezren házasságot kötöttek, addig csaknem húszezren elváltak. Ezt egyébként kétszer annyiszor kezdeményezik a feleségek: ők általában 10-14 év után határoznak így, míg a férjek húsz évet is várnak, míg lépnek.

A múlt század elején szinte még csak nem is ismerték ezt a fogalmat: válás; hihetetlen, de kétezer párból mindössze egy vált el. Az ötvenes évektől aztán sok minden megváltozott, kényszerből már senki nem akart együtt maradni, az elváltakat nem is bélyegezték meg annyira, mint korábban. Így aztán a nyolcvanas években már harmincezerre emelkedett az egymásnak búcsút mondók száma.

De ne a szomorú dolgokról beszéljünk a házasság hetén, hiszen van jó eredményünk is: folyamatosan nő a házasságban eltöltött évek átlagos száma – jelenleg 14 év körül van. De mire az esküre sor kerül, általában már sok éve együtt vannak a párok. A világszintű rekord egyébként 86 év: ennyi időt töltött együtt Herbert és Zelmyra Fisher.
Európában az olaszok a legkitartóbbak: 15-18 évig vannak együtt, és a britek a legkevésbé türelmesek, ők átlagosan 4-8 év után feladják.

És most ti jöttök!

Ezek alapján a Gyerekszoba.hu olvasói büszkék lehetnek magukra. Hét elején megkérdeztünk titeket, hogy hány éve éltek házasságban – több százan válaszoltatok is, amit ezúton köszönünk. Bár felmérésünk nem reprezentatív, az eredmény megfelel a hazai átlagnak, sőt, még kicsit jobb is. Kijelenthetjük: a Gyerekszoba.hu válaszadói átlagosan tizenöt éve élnek házassági kötelékben, de vagytok sokan, akik hosszú jegyesség után köteleződtetek el.
A legtöbben májusban vagy nyáron házasodtatok, ahogy ez világszerte jellemző, ám nem kevesen a karácsonyt vagy a Valentin-napot választották a nagy napnak.

Nyolc olyan olvasónk van, akik túl vannak az 50. együtt töltött éven, nekik külön gratulálunk. A csúcstartónk vélhetően Harcos Jenőné és kedves férje; ők 60 éves házasok lesznek idén májusban – fantasztikus eredmény, hiszen tudjuk, mennyi alkalmazkodást kíván egy hosszú közös élet.

Ha pedig a másik végletet nézzük: vannak olyan olvasóink is, akik első évüket töltik ebben a kötelékben, K. Andi pedig kérdésünkkor még csak 3 napja volt házas – nekik is hosszú, boldog éveket kívánunk!

De talán Ö. Zsuzsanna olvasónk szavai foglalják össze leginkább a lényeget: „43. éve jóban, rosszban, betegségben, egészségben. Együtt!

Valaki pedig így kommentelt: „Nem házasodok! De már 9 éve együtt élünk!

Mert talán mindegy is az évek száma vagy az együttlét formája, hiszen e téren is sokkal inkább a minőség, a tartalom számít. Mindenkinek nyugodt, harmonikus családi életet kívánunk!