Család

Erre érdemes figyelni kullancs eltávolításakor

Mivel érdemes eltávolítani a kullancsot?
2024. Május 02.
(Kép forrása: Getty Images)

Tavasszal egyre többen járnak kirándulni, és ilyenkor fontos ügyelni a kullancsok elleni védekezésre. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ megosztott egy bejegyzést Facebook-oldalán, amiben a kullancsokkal kapcsolatos tippeket gyűjtöttek össze, köztük a megelőzésről és arról is, hogyan távolítsuk el a kullancsot.

Ahogy a bejegyzésben is írják, fontos minél hamarabb eltávolítani a kullancsot, mivel a kórokozók átvitelének esélye az eltelt idővel nő.

„A szakszerű eltávolítás eszköze a kullancseltávolító kanál, amely gyötrés- és fertőzésveszély-mentesen távolítja el a vérszívót. Ha nem áll rendelkezésre kanál, csipesszel, szükség esetén cérnával vagy akár körömmel is eltávolítható a kullancs. Bármilyen módszert is használ, a kullancsot a bőrhöz legközelebb eső részén fogja meg, az utótestét ne nyomja össze” – hívják fel rá a figyelmet a posztban, amiben hasznos képet is megosztottak az eltávolítás menetéről.

Ahogy azt az NNGYK is írj, a kullancsot eltávolításkor tilos lekenni zsírral vagy olajjal, mert ennek hatására fuldokolni kezd, és fertőző nyálat ürít – egy korábbi írásunkban mi is összegyűjtöttünk ezekhez hasonló kerülendő praktikákat.

A bejegyzésben arra is felívják a figyelmet, hogy abban az esetben, ha csípés helyén legalább 5 centiméter átmérőjű vöröses vagy kékeslilás bőrpír jelentkezik, azonnal forduljunk háziorvoshoz. Ha bőrpír nem jelentkezett, de a kullancscsípés utáni néhány hétben egyéb tüneteket észlelünk – mint például láz, fejfájás, izom és ízületi fájdalom stb. –, szintén javasolt orvoshoz fordulni.

https://gyerekszoba.hu/gyerek/hogyan-szedjuk-ki-a-kullancsot/

A posztban további hasznos tanácsokat is megosztottak a megelőzéssel és az ellenőrzéssel kapcsolatban is.