Olvasói kérdésükre adott választ a Maradék nélkül, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal programja, amelynek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése. „Milyen étellel készüljünk a nyári hőségben a kirándulásokra?” – írják Instagram-bejegyzésükben, amiben kiemelik, hogy a meleg nyári időjárás kedvez a baktériumok szaporodásának, ezért a gyorsan romló élelmiszereket fontos hűtve szállítani, például hűtőtáskában. Ha pedig tehetjük, vigyünk magunkkal hűtést nem igénylő alapanyagokból készült élelmiszereket.
A lapozható posztban infografikán felsorolják, mely alapanyagok nem igényelnek hűtést, és hogy melyeket szükséges hűteni.
A hűtést igénylő, hűtőtáskába pakolandó ételekhez pedig a következő tanácsokat adják:
- Csak közvetlenül indulás előtt vegyük ki a hűtőből az ételeket és egyenesen tegyük a hűtőtáskába/hűtőládába. Ebből egy teli jobban tartja a hideget, mint egy félig megtöltött, így javasolt mindig megfelelő méretűt választani belőle az elcsomagolandókhoz.
- A jégakkuk felét tegyük alulra, majd ezekre a dobozos ételeket és olyan élelmiszerek, amik bírják a terhelést, ezekre pedig mehetnek a puhább dolgok, míg oldalra az üdítők. A tetejére is tegyünk a maradék jégakkukból.
- A poszt szerint érdemes mindent külön becsomagolni, és azt is javasolják, hogy válasszunk könnyen tisztítható és hűthető dobozokat.