Család

Ezek a legnépszerűbb hazai karácsonyi dalok

Az Artisjus először készítette el a legnépszerűbb hazai karácsonyi dalok toplistáját.
2023. December 08.
karácsony, zene
(Kép forrása: Getty Images)

A Piramis együttes Ajándék című dala az utóbbi évek első számú hazai karácsonyi slágere a legnagyobb szerzői és lejátszási zeneadatbázissal rendelkező Artisjus által először elkészített, a legnépszerűbb hazai karácsonyi dalok toplistáján.

A listán az első helyen álló rocksláger mellett számos popdal, és egy gyerekdalként számon tartott szerzemény, Weöres Sándor egy versének feldolgozása is helyt kapott – írja az MTI.

A Piramis Ajándék című dalát (szerzők: Gallai Péter, Köves Miklós, Som Lajos, Horváth Attila, Závodi János, S. Nagy István, Révész Sándor), Katona Klári Legyen ünnep (szerző: Demjén Ferenc) és Zséda A szürke patás (szerzők: Rakonczai Viktor, Orbán Tamás) című száma követi a karácsonyi toplistán.

A további listás dalok között több évtizede született slágerek és újabb szerzemények egyaránt találhatóak. Olyan művek is akadnak közöttük, amelyeknek több mint száz előadóját tartja nyilván az Artisjus (Legyen ünnep, Add tovább).

A már említett dalokon kívül a következők is felkerültek a hazai karácsonyi Top 10-es listára:

  • Fehér karácsony (a TNT dala; Dobrády Ákos szerzeménye)
  • Add tovább (Csondor Kata; Madarász Gábor és Szabó Ágnes)
  • Ha elmúlik karácsony (Neoton Familia; Hatvani Emese, Jakab György, Pásztor László)
  • Esti ének (Bagossy Brothers Company; Bagossy László, Bagossy Norbert, Bartis Szilárd, Kozma Zsombor, Tatár Attila)
  • Csillagszórás (Dés László, Geszti Péter)
  • Száncsengő (Bojtorján; Buchwart László, Kemény Győző, Pomázi Zoltán, Vörös Andor Bálint, Weöres Sándor)

“Az Artisjus sokféle zenefelhasználás után fizet jogdíjat szerzőknek, ezért szerteágazó forrásokból rendelkezünk adatokkal. Koncertes elhangzások mellett rádiós, televíziós játszások, online zenehallgatás, hangfelvétel-kiadás és az üzletek háttérzenéjének információja is befut hozzánk. Ezek 2020-2022-es adataiból tudtunk összesített listát adni a legsikeresebb magyar karácsonyi dalokról, és ezek dalszerzőiről” – fogalmazott Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója.

Forrás: MTI