Család

Ezért tesz jót az egészségednek, ha apa leszel

Az apaság nem könnyű, de a pszichológusok szerint számos mentális és fizikai egészségügyi előnnyel jár, amelyek mind az apák, mind a gyerekek számára előnyösek.
2024. Június 24.
apa gyerekeivel mosogat
Kép: Getty Images

Az apaság az anyagi felelősség és az ezzel járó stressz mellett, kevesebb alvással és szabadidővel járnak. De rengeteg mentális és fizikai előnye is van annak, ha valaki apa lesz.  Ezek közé tartozik a nagyobb empátia, a magasabb várható élettartam, valamint, hogy az élet értelmet nyer. “A férfiak arról is beszámolnak, hogy az apává válás után javul a táplálkozásuk, többet mozognak, valamint kevesebb kábítószert használnak” – mondta Sarah Schoppe-Sullivan, pszichológiaprofesszora, a National Geographic-nak. „Azok az apák pedig, akik többet foglalkoznak a gyerekeikkel, elégedettebbek az életükkel, és jobban kötődnek a barátaikhoz, a családjukhoz és a közösséghez” – tette hozzá.

A NG összeszedte, mi az, amit még nyerhetnek a férfiak az apává válással.

Mentális egészség

A szülőség nagyszerű hatással lehet a mentális egészségére: javítja az együttérzést, növeli az élet kiteljesedésének érzését, és nagyobb megelégedettséggel jár a munkahelyi teljesítmény, valamint a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésével is.

Az újdonsült apák a boldogsághormonok áradatát is megtapasztalják, az ő oxitocinszintjük is jelentősen meg tud emelkedni. És ezzel együtt csökken a tesztoszteronszintjük. Az ezekből a hormonális változásokból eredő empátia és megértés az egyik oka annak, hogy antropológusok már régóta tisztában vannak azzal, hogy azok a kultúrák, ahol a férfiak a gyermekek közelében élnek, kevésbé harciasak és kevésbé valószínű, hogy háborút kezdeményeznek.

A hormonális változásokon túl az apák számos pozitív érzelmet is átélnek, amikor gyermekeik valami vicceset mondanak, megtanulnak egy új készséget, vagy amikor a kicsik megölelik őket. Ezeknek a pozitív érzelmeknek a megtapasztalása fontos építőköve a mentális egészségnek és jólétnek.

Számos új társadalmi szerepkör

Az apák gyakran számos új szociális helyzetet is megtapasztalnak a gyermekeik miatt, például amikor a gyerek sportol, vagy az iskolai szülőik, játszóterezés, stb.  Ezzel csökken az elmagányosodás és a depresszió kockázata.

Több testmozgás vs. “apatest”

Az ilyen mentális és társadalmi előnyökön túl az apáknak számos fizikai egészségügyi előnye is van. A tanulmányok például azt mutatják, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel kerülik / hagynak fel a kábítószerekkel és az olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás és az alkohol, részben azért, mert a kisgyermekek segítenek az apáknak abban, hogy átgondolják és rangsorolják, mi a legfontosabb az életben.

Az apák általában több időt szánnak a fizikai aktivitásra és a gyermekeikkel való játékra is. Mondanunk sem kell, hogy ez az apa és a gyermek számára egyaránt előnyös.

És bár tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy egyes férfiak apává válásuk után híznak, és a gyakran “apatestet” növesztenek, ennek előfordulása a szakértők szerint inkább kulturális, mint a szülői szereppel kapcsolatos.

De szerepe lehet az elhízásban annak is, hogy az apaság első éveiben a férfiak is nagyobb valószínűséggel alszanak kevesebbet, és gyakran fizikailag is kevésbé aktívak.

A cikk megállapítja, hogy a fizikai fittség és az egészségesebb táplálkozás érdekében tett erőfeszítések valószínűleg azért történnek, mert az apaság sok férfi számára nagyobb értelmet ad az életnek.