Család

“Mindenki a gyereket ünnepli, de az anyja nélkül a többségük sehol sem lenne” – 7 film- és sorozatbeli anya, akik előtt leborulunk

Van, akit azért imádunk, mert olyan anya, amilyet mindig is elképzeltünk magunknak, mást meg pont azért, mert szembemegy az elvárásokkal… de a legjobban azokat szeretjük, akikkel magunk is tudunk azonosulni, mert épp olyan esendőek és sebezhetőek, mint mi, amikor küzdünk, mint malac a jégen, mégis felsejlik bennünk az erő. Hét képernyős produkció és hét anya, akiktől van mit tanulni.
2023. Június 29.
nő filmet néz
(Kép forrása: Getty Images)

Peg Bundy, Egy rém rendes család, 1987-1997

Az Egy rém rendes családot gyakran éri az a vád, hogy a karakterek korunk emberének egydimenziós paródiái, viszont épp ez a jó Peg Bundy figurájában is. Míg az 1950-es évek sitcomjaiban az anyák magukat a családjuknak alárendelő tökéletes háziasszonyok voltak, Peg Bundy a régi ideál antitézise: esze ágában sincs soha semmilyen házimunkát végezni, bölcs takarékosság helyett pedig elver minden pénzt, ami csak a kezei közé kerül.

(Kép forrása: IMDb)

(Kép forrása: IMDb)

A férje nem ura és parancsolója, mint azt korábban megszokhattuk, sőt: folyton ő az, aki irányít. Igazi főnök, ugyanakkor jól látszik, hogy törődik a családja testi-lelki igényeivel, és a lehető legjobbat akarja mindenkinek. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a régi sztereotípiáktól, szükség volt egy Peg Bundyra is, aki azt mutatta meg, milyen az, ha a nő az úr a házban.

Karaktere még nem igazi példakép, de már szerethető: egy lépés abba az irányba, hogy asszonytársi, anyai szerepünket és valódi, maszkok nélküli önmagunkat integráljuk – ki-ki a maga vérmérsékletének megfelelően.

 

 

Morticia Addams, Addams Family és Wednesday, 1991-2022

Első látásra egy elvont, magának való gót csaj, aki a bulikon a hangfal felé fordulva táncol a sarokban, a valóságban viszont egy magabiztos, bátor, kezdeményező karakter, aki mindig tudja, mit kell tennie. Wednesday anyja stílusos, elegáns, dögös, és arra inspirálja a gyerekeit is, hogy a maguk útját járják. Morticia Addams igazi matriarcha: gondoskodó anya, aki mindig azt nézi, mi a legjobb a kölköknek, ugyanakkor szenvedélyes feleség is, aki a mai napig életben tartja házassága romantikus, erotikus oldalát.

Amikor a lánya kamaszodni kezd, nehéz időket él meg, mint minden anya a világon, és akkor válik igazán szerethetővé: meghozza a nehéz döntést a kóterről, de közben végig a háttérből, messziről segíti Wednesdayt. Akkor is nyitva hagyja számára a kaput, amikor a kamaszlány kimondottan undok és elutasító vele, hogy aztán a végén a tini visszataláljon hozzá: a sorozat végén már látszik, hogy Wednesday voltaképpen a fiatalkori önmaga. Külön imádom, hogy míg a kultsorozat többi karakterének szülei tele vannak elvárásokkal a gyerekek felé, Morticia egyszerűen hátradől, és hagyja, hogy a lánya az legyen, aki – kell ennél jobb szülő?!

Lynette Scavo, Született feleségek, 2004-2012

Lynette magasan kvalifikált nő, a top vezető szerepében irányít több tucat embert, intelligens, ambiciózus, kreatív… aztán anyuka lesz, és otthon marad a gyerekekkel. Elemi erővel csap le rá az anyaság minden realitása: a túlterheltség, a kiégettség, a bűntudat, az intellektuális mellőzöttség, saját alapvető szükségletei tartós háttérbe szorítása, az állandóan koszos lakás, a rendetlen, hangos, folyton őt ugráltató gyerekek.

(Kép forrása: IMDb)

(Kép forrása: IMDb)

Ki ne érezne vele együtt, amikor összefut a boltban sikeres, gyermektelen kolléganőjével, aki megkérdezi, milyen kertvárosi anyukának lenni 24 órában, és Lynette kénytelen jó képet vágni a dologhoz, miközben a legszívesebben beülne az irodájába, ahol csend van, és felhúzna egy újabb százmillió dolláros kampányt?

Később aztán jól látjuk a karrierje és a családja között őrlődő anyát is, aki minden erejével küzd a munka és a magánélet egyensúlyáért, és persze a szülőt, aki folyton melléfog, elbaltázza, megbánja, amit tesz. De ami a legjobb: látunk egy mintát arra, amikor apa és anya – minden tökéletlenségük ellenére – együtt dolgozik a közös célokért, egymást váltva a gyerekekkel főállásban otthon maradó fél és az álmait követő önmegvalósító ember szerepében. Menő!

Daenerys Targaryen, Trónok harca, 2011-2019

Daenerys Targaryen, teljes nevén Viharbanszületett Daenerys, a Targaryen-házból, aki első ezen a néven, az Elsők, az Andolok és a Rhoyniak királynője és a birodalom védelmezője, sárkányok anyja, a láncok leverője, Mereen királynője, a Nagy Fűtenger Khaleesije nem az a klasszikus anya – ahogyan azt a neve is mutatja. Története a kezdetektől tragikus: bántalmazó családból kerül nárcisztikus férje mellé, akit képes megszelídíteni, majd messze túlnő rajta. Gyermekük meghal, miközben ő megözvegyül, de dicső vérvonala és matriarchális energiái arra predesztinálják, hogy a sárkányok anyjává váljon, és igazi vezető, birodalmak kompetens és bátor irányítója legyen.

Egyrészt csodáljuk őt képességeiért és teljesítményéért, másrészt melyik egyedül küzdő, speciális nevelési igényű gyerek anyja ne empatizálna vele? A sárkányoktól mindenki tart, de anyjuk számára ők gondoskodásra, szeretetre, figyelemre vágyó apróságok, akiket féltő gonddal nevel. Amikor az egyikük kárt tesz egy helyi farmer nyájában, a bölcs anya azonnal bocsánatot kér, és kárpótolja a gazdát. Az egyik legszomorúbb anyai pillanat, amikor egy másik alattvaló kislánya földi maradványaival érkezik:  Daenerys ezen a ponton nem tehet mást, kénytelen láncra verni gyermekét. Ilyen egy igazi anya: segíti, óvja fiát akkor is, ha az rosszat tesz, és igyekszik helyes mederbe terelni vad energiáit… egészen addig, amíg nem késő.

Sarah Connor, Terminátor, 1984-2015

Sarah Connor az első Terminátor-film kezdetén egy átlagos, sebezhető nő, aki hirtelen rádöbben, hogy a kisfia, John élete veszélyben van. Ahogy megtudja, hogy a gépek üldözik John-t, minden erejét beveti, hogy megvédje és biztonságba helyezze a fiát – és ezért a célért semmi se drága. Később aztán Sarah Connor szembesül azzal, hogy az ő feladata, hogy felkészítse John-t a gépi lázadás leverésére és a sorsának beteljesítésére, ami jóval túlmutat mindkettejük életén: az egész világ léte a tét. Komolyan veszi a küldetést, és saját magát is képessé teszi a küzdelemre és a túlélésre, a fia nélküle nem lehetne az, akivé a sorozat végére válik.

Nincs ez másképp az élsportolók, olimpikonok, tudós zsenik édesanyjával sem: mindenki a gyereket ünnepli, de anyjuk nélkül a többségük sehol sem lenne. Sok anya szintén folyamatosan tanul és fejlődik a szülői szerepében, hogy a gyerekeit a lehető legjobban támogathassa, és a legtöbbünk számára ugyanígy nincs lehetetlen, még ha abszurd, netán megoldhatatlannak tűnő helyzetek adódnak is.

Molly Weasley, Harry Potter, 2001-2011

Ő, a tökéletes, ideális anya és nagymama. Az otthona mindig meleg és barátságos, ahol Harry és barátai is menedéket találnak. Molly szeretete ugyanis nem csak a biológiai utódjaira terjed ki, hanem azokra a fiatal varázslókra is, akiknek szükségük van az otthon melegére és családi támogatásra. Igazi bátor nő, óriási erővel: ​​amikor például a félelmetes Bellatrix Lestrange támadást intéz Ginny Weasley ellen, Molly bátran és határozottan lép közbe, hogy megvédje lányát. Bár Molly nem fut be nagy karriert – annyit tudunk róla, hogy korábban dolgozott a Roxfort Boszorkány- és Varázslóügyi Hivatalban, mielőtt családot alapított volna – emiatt egyáltalán nem vetjük meg: ki ne akarna magának egy ilyen erős, gondoskodó, védelemző anyát vagy nagyit?

Molly Weasley az az anyai energia, amihez nem kell, hogy egyetlen gyereked is szülessen: ő a mentor, a segítő,  a támogató háttér, aki mindig ott van a fiatalok számára, ez az ő igazi küldetése, hivatása, amit sokan a pedagógusi energiában találnak meg.

(Kép forrása: IMDb)

(Kép forrása: IMDb)

Marge Gunderson, Fargo, 1996

Az 1996-os Fargo című film nyomozója, Marge Gunderson talpraesett, kompetens, alapos, határozott, és mindig ura minden helyzetnek. Még akkor is, amikor héthónapos terhesen helyszínel egy ronda balesetnél, majd hirtelen leguggol, hogy hányni fog: no nem a látványtól, hanem reggeli rosszullét kínozza. “Semmi baj, csak reggeli rosszullét, de már elmúlt. Most újra éhes vagyok” – nyugtatja meg kollégáját, aki először nem érti, mi a probléma, mi nők azonban nagyon is tudjuk, hogy ez már csak így megy…

Marge Gunderson nyomozó karaktere arra emlékezteti a nőket, hogy kompetenciájuk, képességkészletük és rátermettségük nem csökken pusztán azért, mert gyereket vállaltak. Igaz, jó eséllyel lesz néhány dolog, ami kicsit másképp történik majd, mint előtte: korábban Marge Gunderson se volt rosszul egyetlen helyszínelésnél se… A nyomozó mindenesetre kézben tartja a dolgokat, és fantasztikus sikereket ér el szakmai tudásának és emberségének köszönhetően. Le a kalappal előtte.