Muffin alaprecept
A következő vaníliás receptet használhatod alapként, ha ízesített muffint készítenél. Nagyjából 10-12 muffinhoz elegendő a tészta.
Hozzávalók
- 240 g finomliszt
- 135 g cukor
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 nagy, szobahőmérsékletű tojás
- 160 ml tej
- 120 ml növényi olaj (pl. étolaj)
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat – a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót – egy nagy tálban. Ha bármilyen más fűszert adnál hozzá, akkor ehhez keverd.
- Keverd össze a nedves hozzávalókat – a tojást, a tejet, az olajat és a vanília aromát – egy másik tálban. Ha egyéb aromát adnál hozzá, azt is a nedves hozzávalókhoz keverd.
- Ezután keverd a nedves hozzávalókat a szárazakhoz, egy kanál vagy egy spatula segítségével. Figyelj arra, hogy ne keverd túl a tésztát, hanem tényleg csak addig, amíg össze nem áll, különben a sütemény kemény lesz. Ha bármit adnál még ízesítőnek a muffinhoz – csokit, gyümölcsöt, stb. –, azt ekkor add hozzá.
- Egy muffin papírral bélelt muffin tepsibe oszd el egyenlően a tésztát, 10-12 muffinra. Süsd a süteményt 220 °C-on 10 percig, majd további 5 percig 175 °C-on.
Néhány tipp, amire figyelj
- Ne keverd túl a tésztát, mert akkor túl száraz, vagy gumiszerű lehet az eredmény. Ezért is érdemes kanállal vagy spatulával keverni robotgép helyett.
- Ne süsd túl a süteményt, mert úgy több nedvességet veszít és kiszárad. Ehhez végezhetsz tűpróbát is: akkor a legjobb a muffin, amikor a közepébe szúrt fogpiszkáló egy picit morzsás vagy tiszta. Inkább vedd ki a süteményt a sütőből, még ha az idő nem is járt le, ha úgy gondolod, hogy kész, és teszteld le. Ha még nem sült meg teljesen, még mindig sütheted tovább.
- Ne hagyd teljesen a tepsiben kihűlni a muffinokat, helyette maximum 5 perc után vedd ki őket, és hűtsd tovább rácson.
- Az extra hozzávalókat, mint a magvak, gyümölcsök, csoki, a végén kell a tésztához adni, hogy ne sérüljön a tészta textúrája. Ezeket óvatosan keverd bele a tésztába, és itt is figyelj arra, hogy ne keverd túl.
Források: bakerbettie.com, beatbakeeat.com
A kép illusztráció. Nyitókép forrása: Getty Images