A zabpehely jó szénhidrát- és rostforrás, ami gazdag mangánban, magnéziumban, foszforban is, de található benne cink, B1-, B3-, B5- és B6-vitamin is. Tejjel vagy más tejtermékkel, növényi tejpótlóval, gyümölcsökkel és magvakkal jó teljes értékű reggeli lehet belőle. A teljes kiőrlésű zab antioxidánsokban és jótékony növényi vegyületekben, úgynevezett polifenolokban is gazdag, emellett nagy mennyiségű béta-glükánt tartalmaz, amely egyfajta oldható rost, ami fokozza a jó baktériumok szaporodását az emésztőrendszerben.
A jól ismert zabkása mellett a következő recepteket is érdemes kipróbálni reggelire.
Három zabpelyhes reggeli
Sült zabkása
Hozzávalók 6 adaghoz:
- 3 evőkanál vaj
- 2 bögre (500 ml) tej
- 1 nagy tojás
- 5 dkg barna cukor (ez ízlés szerint lehet kevesebb is, ha kevésbé édesen szeretnétek)
- 2 evőkanál méz
- 1 és ½ teáskanál vanília aroma
- 2 bögre zabpehely
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 bögre gyümölcs – ez lehet fagyasztott, kockára vágott, kerülhet bele bogyós gyümölcs, alma, banán vagy vegyesen, egy része lehet akár aszalt – az ízléseteknek megfelelően (opcionális)
- ½ bögre apróra vágott dió vagy más mag, esetleg kókuszreszelék, vagy ezek kombinációja (opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és kenjünk ki vajjal egy nagyjából 20×20 cm-es tepsit.
- Egy tálban keverjük össze a tejet, a tojást, a cukrot, a mézet, a vajat megolvasztva és a vanília aromát. Ezután adjuk hozzá a zabot, a sütőport, a fahéjat és a sót, és keverjük össze.
- Öntsük a tál tartalmát a tepsibe, és ha teszünk bele gyümölcsöt és/vagy magvakat, egyenletesen eloszlatva adjuk hozzá.
- Süssük nagyjából 35-40 percig, amíg éppen összeáll a közepe is. Hagyjuk hűlni 5-10 percet, amikor kész, majd kikanalazva vagy négyzetekre vágva tálaljuk.

(Kép forrása: Getty Images)
Áztatós zabkása
Hozzávalók személyenként:
- 1 csésze nagyszemű zabpehely
- ¾ csésze tej
- egy csipet fahéj
- cukor, méz vagy édesítő ízlés szerint
- dió vagy más magvak, aszalt vagy friss, apróra vágott gyümölcsök ízlés szerint
Elkészítés:
- A hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd tegyük a hűtőbe egy éjszakára (nagyjából 10-12 órára), hogy kellően megpuhuljon reggelre.
- A magokat és a gyümölcsöket akár reggel is belekeverhetjük a kásába, vagy a tetejére tehetjük.
Banános zabpalacsinta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 és 1/2 csésze nagyszemű zabpehely
- 2 érett banán
- 1 csésze tej
- 2 tojás
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/4 teáskanál só
- 4 teáskanál vaj vagy olaj
Elkészítés:
- Őröljük le az 1 csésze zabpelyhet zablisztté botmixerrel vagy késes aprítóval.
- Tegyük turmixba a banánnal és pürésítsük.
- Adjuk hozzá a többi hozzávalót, a vaj illetve az olaj kivételével, és keverjük a turmix segítségével egynemű tésztává.
- Tegyük a vajat, illet az olajat serpenyőbe, teáskanalanként egy-egy adag palacsinta sütéséhez, majd melegítsük fel.
- Kanalazzunk tésztát a serpenyőbe, egyszerre 3 pufi, amerikai stílusú palacsintát süssünk, amiknek mindkét oldalát pirítsuk aranybarnára.
- Tálaljuk a tetején natúr joghurttal, mézzel, gyümölccsel, ízlés szerint.