Család

Három tartalmas köret babbal, lencsével és csicseriborsóval

Ősziesebb, tartalmas és egészséges köretek, amelyek hüvelyesekkel készülnek.
2024. Szeptember 16.

Érdemes időnként a megszokott köreteket is variálni vagy feltúrbózni, valamilyen egészséges alapanyaggal. A hüvelyesek például többféle köretet is fel tudnak dobni, ráadásul nagyon hasznos is a fogyasztásuk.

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Ahogy azt a WebMD is írja, a babfélék és más hüvelyesek általánosságban fehérjében, rostban és összetett szénhidrátban gazdagok, emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, míg a zsírtartalmuk alacsony.

Az EatingWell receptjeiből mutatunk három köretet, amelyek hüvelyesek felhasználásával készülnek.

Fehér vajbabos bulgursaláta

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 4 dl víz
  • 1 csésze bulgur
  • ¾ teáskanál só
  • ¼ csésze citromlé
  • ¼ csésze olíva olaj
  • 2 evőkanál balzsamecet szirup vagy balzsamecet (alternatíva: az édes-savanykás ízt egy kis méz és citromlé keverékével is elérheted)
  • ¼ teáskanál őrölt bors
  • 1 közepes hagyma, vékonyra félkarikákra vágva
  • 3 közepes paradicsom, cikkekre szeletelve
  • egy 400 grammos fehérbab konzerv, leöblítve, vagy ennek megfelelő mennyiségű főtt fehérbab
  • fél kígyóuborka felkockázva
  • 1 csésze aprított petrezselyem
  • ½ csésze aprított menta

Elkészítés:

  1. Egy közepes serpenyőben forrald fel a vizet, majd keverd hozzá a bulgurt és ½ teáskanál sót. Fedő alatt, lassú tűzön főzd, amíg fel nem veszi a folyadékot, nagyjából 12-15 percig, majd vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd állni 5 percig, majd hagyd hűlni 5 percig.
  2. Egy nagy tálban keverd össze a citromlevet, az olajat, a balzsamecet szirupot, a borsot és a maradék sót. Add hozzá a hagymát, majd a bulgurt is keverd hozzá. Add hozzá a paradicsomot, a babot, az uborkát, a petrezselyem és a menta háromnegyed részét, majd keverd össze. Érdemes egy kicsit hagyni összeérni az ízeket, és egy rövid időre hűtőbe tenni.
  3. Tálalás előtt add hozzá a maradék zöldfűszert.

A recept forrás itt.

Rizses lencsesaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 2 evőkanál vörösborecet (alternatíva: használhatsz más ecetet is, ha nincs otthon borecet)
  • 1 evőkanál finomra vágott hagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • ½ teáskanál fűszerpaprika – ha van, akkor füstölt
  • ¼ teáskanál só
  • ¼ teáskanál őrölt bors
  • 2 csésze főtt barna rizs
  • egy 400 grammos konzerv lencse leöblítve vagy ennek megfelelő mennyiségű főtt lencse
  • 1 szál sárgarépa apróra kockázva
  • 2 evőkanál friss petrezselyem, felaprítva

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze az olajat, az ecetet, a hagymát, a mustárt, a paprikát, a sót és a borsot.
  2. Add hozzá a rizst, a lencsét, a sárgarépát és petrezselymet, majd keverd össze.

A recept forrás itt.

Csicseriborsós tabulé saláta

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 1 és ½ csésze bulgur
  • 3 csésze forrásban lévő víz
  • 1 és ½ teáskanál só
  • 1 és ½ csésze felkockázott kígyóuborka (nagyjából 200 gramm)
  • 2 csésze felkockázott paradicsom (nagyjából 450 gramm)
  • egy 400 grammos konzerv csicseriborsó, leöblítve, vagy ennek megfelelő mennyiségű főtt csicseriborsó
  • 1 és ½ csésze apróra vágott petrezselyem
  • ½ csésze aprított menta
  • ½ csésze vékonyra szelt hagyma
  • 5 evőkanál citromlé
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • őrölt bors ízlés szerint
  • 1 csésze morzsolt fetasajt (opcionális)

Elkészítés:

  1. Tedd a bulgurt egy nagy tálba, öntsd rá a forrásban lévő vizet, és keverj hozzá ½ teáskanál sót, és lefedve hagyd állni 30 percig. Ezután szűrd le, majd egy tálban hagyd kihűlni.
  2. Az uborkát tedd egy tálba ½ teáskanál sóval, majd hagyd állni 45 percig, és a felesleges vizet ezután csepegtesd le róla. Ezután add hozzá a bulgurhoz.
  3. Add hozzá a paradicsomot, a csicseriborsót, a petrezselymet, a mentát, a hagymát, a citromlevet, a maradék sót és a többi fűszert, majd keverd jól össze, majd tedd egy órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
  4. Tálalás előtt fetasajtot is morzsolhatsz rá.

Tipp: érdemes kipróbálni bulgur helyett kuszkusszal is.

A recept forrás itt.