Érdemes időnként a megszokott köreteket is variálni vagy feltúrbózni, valamilyen egészséges alapanyaggal. A hüvelyesek például többféle köretet is fel tudnak dobni, ráadásul nagyon hasznos is a fogyasztásuk.
Ahogy azt a WebMD is írja, a babfélék és más hüvelyesek általánosságban fehérjében, rostban és összetett szénhidrátban gazdagok, emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, míg a zsírtartalmuk alacsony.
Az EatingWell receptjeiből mutatunk három köretet, amelyek hüvelyesek felhasználásával készülnek.
Fehér vajbabos bulgursaláta
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 4 dl víz
- 1 csésze bulgur
- ¾ teáskanál só
- ¼ csésze citromlé
- ¼ csésze olíva olaj
- 2 evőkanál balzsamecet szirup vagy balzsamecet (alternatíva: az édes-savanykás ízt egy kis méz és citromlé keverékével is elérheted)
- ¼ teáskanál őrölt bors
- 1 közepes hagyma, vékonyra félkarikákra vágva
- 3 közepes paradicsom, cikkekre szeletelve
- egy 400 grammos fehérbab konzerv, leöblítve, vagy ennek megfelelő mennyiségű főtt fehérbab
- fél kígyóuborka felkockázva
- 1 csésze aprított petrezselyem
- ½ csésze aprított menta
Elkészítés:
- Egy közepes serpenyőben forrald fel a vizet, majd keverd hozzá a bulgurt és ½ teáskanál sót. Fedő alatt, lassú tűzön főzd, amíg fel nem veszi a folyadékot, nagyjából 12-15 percig, majd vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd állni 5 percig, majd hagyd hűlni 5 percig.
- Egy nagy tálban keverd össze a citromlevet, az olajat, a balzsamecet szirupot, a borsot és a maradék sót. Add hozzá a hagymát, majd a bulgurt is keverd hozzá. Add hozzá a paradicsomot, a babot, az uborkát, a petrezselyem és a menta háromnegyed részét, majd keverd össze. Érdemes egy kicsit hagyni összeérni az ízeket, és egy rövid időre hűtőbe tenni.
- Tálalás előtt add hozzá a maradék zöldfűszert.
A recept forrás itt.
Rizses lencsesaláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 2 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál vörösborecet (alternatíva: használhatsz más ecetet is, ha nincs otthon borecet)
- 1 evőkanál finomra vágott hagyma
- 1 evőkanál mustár
- ½ teáskanál fűszerpaprika – ha van, akkor füstölt
- ¼ teáskanál só
- ¼ teáskanál őrölt bors
- 2 csésze főtt barna rizs
- egy 400 grammos konzerv lencse leöblítve vagy ennek megfelelő mennyiségű főtt lencse
- 1 szál sárgarépa apróra kockázva
- 2 evőkanál friss petrezselyem, felaprítva
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze az olajat, az ecetet, a hagymát, a mustárt, a paprikát, a sót és a borsot.
- Add hozzá a rizst, a lencsét, a sárgarépát és petrezselymet, majd keverd össze.
A recept forrás itt.
Csicseriborsós tabulé saláta
Hozzávalók 8 adaghoz:
- 1 és ½ csésze bulgur
- 3 csésze forrásban lévő víz
- 1 és ½ teáskanál só
- 1 és ½ csésze felkockázott kígyóuborka (nagyjából 200 gramm)
- 2 csésze felkockázott paradicsom (nagyjából 450 gramm)
- egy 400 grammos konzerv csicseriborsó, leöblítve, vagy ennek megfelelő mennyiségű főtt csicseriborsó
- 1 és ½ csésze apróra vágott petrezselyem
- ½ csésze aprított menta
- ½ csésze vékonyra szelt hagyma
- 5 evőkanál citromlé
- ½ teáskanál őrölt kömény
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál olíva olaj
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 csésze morzsolt fetasajt (opcionális)
Elkészítés:
- Tedd a bulgurt egy nagy tálba, öntsd rá a forrásban lévő vizet, és keverj hozzá ½ teáskanál sót, és lefedve hagyd állni 30 percig. Ezután szűrd le, majd egy tálban hagyd kihűlni.
- Az uborkát tedd egy tálba ½ teáskanál sóval, majd hagyd állni 45 percig, és a felesleges vizet ezután csepegtesd le róla. Ezután add hozzá a bulgurhoz.
- Add hozzá a paradicsomot, a csicseriborsót, a petrezselymet, a mentát, a hagymát, a citromlevet, a maradék sót és a többi fűszert, majd keverd jól össze, majd tedd egy órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálalás előtt fetasajtot is morzsolhatsz rá.
Tipp: érdemes kipróbálni bulgur helyett kuszkusszal is.
A recept forrás itt.