Család

Hét tartalmas leves őszre

Ahogy az időjárás hidegebbre fordul, ismét terítékre kerülnek a levesek. Őszre ajánlunk nyolc levest, köztük zöldségeset, kolbászosat, húsosat és krémlevest is.
2024. Szeptember 28.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Ősszel számos szezonális zöldségből főzhetünk nagyon ízletes és tartalmas leveseket, köztük különleges krémleveseket. A Nosalty recepttárának köszönhetően ajánlunk hét levest is, amelyeket érdemes kipróbálnod ebben a szezonban.

Remek páros lehet a karalábé és a gomba

Ha nem a megszokott gombás zöldséglevest főznéd, próbálj ki egy karalábés változatot, amit sárgarépa és petrezselyem is gazdagít. Ezt a verziót nem tejföl, hanem tejszín sűríti, ettől lesz még selymesebb a végeredmény. Egy húsos főétel mellé jó választás lehet zöldséglevesként.

Tovább a receptre: Gombaleves karalábéval

Ha időnként leváltanád a sütőtök krémlevest

Az édesburgonya nem csak köretnek remek, egy nagyon változatos zöldség, amiből levest, sőt desszertet is lehet készíteni. Itt egy krémlevest ajánlunk, ami a sütőtökhöz hasonló ízében, és amit a gyömbér tesz igazán ősziessé. A receptben földimogyoróval tálalják, de bátran tehetsz rá tökmagot vagy más magvat is, de pirított sonkakockákkal is nagyon finom.

Tovább a receptre: Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Laktató lencse

Főfogásnak is megállja a helyét ez a nagyon tartalmas lencseleves, amibe kolbász is tejföl is kerül, és egészen krémleves sűrűségű lesz a leve.  A zöldségek közül nem hiányozhat belőle a fehér- és a sárgarépa és a zeller sem, és a fokhagymás-chilis-füstölt paprikás fűszerezéssel lesz igazán ősziesen átmelegítő.

Tovább a receptre: Lencseleves kolbásszal és zellerrel

Zellerkrém egy kis csavarral

Ebbe a finom levesbe egy klasszikus őszi gyümölcs is kerül, az alma, amivel nagyon harmonikus párost alkot a zeller. A hideg napokra tökéletes ez a gyorsan elkészíthető leves, amit tálalj a tetején is egy kis almával és a ropogósság miatt valamilyen olajos maggal.

Tovább a receptre: Selymes zellerkrémleves

Egy finom csirkés leves őszi zöldségekkel

Borsó, kukorica, zöldbab, répa, zeller és krumpli is kerül ebbe a levesbe, amit érdemes időnként elkészíteni a klasszikus tejfölös krumplileves helyett. A tejtől igazán selymes állagot kap, és a zöldborsó és a kukorica mellett ez is fokozza az édeskés ízhatást.

Tovább a receptre: Csirkés-zöldséges krumplileves

A karfiolról se feledkezz meg

Az őszi zöldségek közül a karfiol is egy nagyon változatosan használható alapanyag a konyhában, és levesbe is érdemes belefőzni a karakteres íze miatt. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető az alábbi tejfölös-paprikás változatban, ha kevés időd van ebédre vagy vacsorára főzni.

Tovább a receptre: Tejfölös karfiolleves

Egy nagyszerű hagymaleves

Szintén egy nagyon gyorsan elkészíthető leves, amihez szinte mindig van otthon szükséges alapanyag. Alapvetően vöröshagymából és fokhagymából készül, de ha van otthon másfajta — póré-, lila- vagy új- — hagyma, bátran tegyél bele ezekből is. Az alaprecept fehérborral készül, de ha gyerekeknek főzöd, ezt az alapanyagot ki is hagyhatod. A tálaláshoz a reszelt sajt és a pirítós elengedhetetlen.

Tovább a receptre: Francia hagymaleves