Család

Változékony időre számíthatunk a pünkösdi hosszú hétvégén

Pénteken jelentős mennyiségű esőre és zivatarokra van kilátás.
2024. Május 16.
(Kép forrása: Getty Images)

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén: pénteken jelentős mennyiségű esőre és zivatarokra van kilátás, majd szombattól gomolyfelhős-napos idő várható, Pünkösdhétfőn azonban ismét többfelé alakulhat ki zápor, felhőszakadással kísért zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke a pünkösdi hétvégén 24 Celsius-fok körül várható – írja a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtöki előrejelzése alapján az MTI.

Pénteken a vastag, összefüggő felhőzet északkelet felé halad, és este már csak az északkeleti vidékeken okoz borult időt, és mögötte erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, majd estére a Dunántúl nagy részén kiderül az ég. A frontális csapadékzóna – esővel, záporral, zivatarral – estig északkelet felé elhagyja az országot, mögötte átmeneti szünetet követően egyre többfelé pattannak ki záporok, akár hevesebb zivatarok. A Délnyugat-Dunántúlon azonban már csak kis eséllyel lehet csapadék. Területi átlagban jelentős – lokálisan akár több 10 milliméter – csapadék is eshet. A helyenként erős délkeleti, déli, majd délnyugati szél zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos északkeleti tájakon 15-20 Celsius-fok, míg másutt 21-27 Celsius-fok között alakulhat.

Szombaton gomolyfelhős, napos idő várható – az ország északi felén helyenként fordulhat elő zápor, esetleg zivatar. A délnyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalban 7-13 Celsius-fok, a délutáni órákban pedig 23-28 Celsius-fok várható.

Pünkösdvasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütés várható, délután azonban határozottabban megnövekszik a fátyolfelhőzet és szórványosan – a nyugati megyékben kisebb számban és eséllyel – alakulhat ki zápor, zivatar. Helyenként megélénkül a délies szél. Hajnalban a hőmérséklet általában 10-17 Celsius-fok, míg délután 23-29 Celsius-fok között várható.

Pünkösdhétfőn erőteljes lehet a gomolyfelhő-képződés, és több helyen alakulhat ki zápor, felhőszakadással kísért zivatar. A délkeleti, déli szelet élénk lökések kísérik. A minimum-hőmérséklet 10-17 Celsius-fok, a maximum pedig 20-27 Celsius-fok között lehet.