A cékla egészen májustól novemberig szezonális zöldség, amit nagyon változatosan fel tudunk használni, a jól ismert savanyúság mellett a levesektől kezdve, a főételeken át egészen a desszertig.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja, amelynek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése, Facebook-bejegyzésében adott hasznos tippet a cékla tárolásával kapcsolatban. „Ahhoz, hogy minél tovább megőrizze frissességét, érdemes mosatlanul a hűtőben tárolni, így akár 2-3 hét után is felhasználható marad. Fogyasztás előtt érdemes megmosni és meghámozni, a héját pedig, ha tudjuk, komposztáljuk” – javasolják a posztban.
A felhasználásához a savanyúság és a saláta mellett említik a bejegyzésben ötletként a sült cékla felhasználását szószok alapanyagaként vagy céklachipsként, és a pestót is. Ehhez azt is javasolják, hogy ha nem tudjuk éppen felhasználni, akkor érdemes kiporciózva, jégkockatartóban lefagyasztani.
Mi is ajánlottunk nektek korábban néhány céklás receptötletet ebben a cikkben, itt pedig céklával készülő süteményeket.