![tej - Gyerekszoba tej](https://gyerekszoba.hu/uploads/2025/01/tej.jpg)
Kép: Getty Images
Az Oxfordi Egyetem kutatói sokrétű összefüggéseket találtak az étrend és egyes rákfajták kialakulásának esélye között, írja a Rizikóméter.
A kutatók megállapították, hogy a vastag- és a végbélrák kockázata fordított arányosságot mutat a tejfogyasztással. Hátterében az állhat, hogy a tejtermékekben található kalcium képes a vastagbél lumenében lévő szabad zsírsavakhoz és epesavakhoz kötődni, csökkentve azok potenciálisan rákkeltő hatását. Számszerűsítve mindezt, napi 2 dl tej fogyasztása 14 százalékkal, 300 mg kalcium bevitele pedig 17 százalékkal csökkentette az említett rákfajták kockázatát.
Épp ellenkező a hatást gyakorol a vastagbélrák kialakulására az alkohol, a vörös vagy feldolgozott húsok fogyasztása: minden naponta elfogyasztott 20 g alkohol 15 százalékkal, napi 30 g vörös vagy feldolgozott hús pedig 8 százalékkal növelte a rákkockázatot. A kutatásban 542.778 személy egészségi állapotát követtek nyomon több mint 16 éven keresztül.