Család

Így függ össze a tejfogyasztás és a végbélrák

Már napi két liter tej fogyasztása is hatással van a végbélrák kialakulásának kockázatára.
2025. Január 29.
tej

Kép: Getty Images

Az Oxfordi Egyetem kutatói sokrétű összefüggéseket találtak az étrend és egyes rákfajták kialakulásának esélye között, írja a Rizikóméter.

A kutatók megállapították, hogy a vastag- és a végbélrák kockázata fordított arányosságot mutat a tejfogyasztással. Hátterében az állhat, hogy a tejtermékekben található kalcium képes a vastagbél lumenében lévő szabad zsírsavakhoz és epesavakhoz kötődni, csökkentve azok potenciálisan rákkeltő hatását. Számszerűsítve mindezt, napi 2 dl tej fogyasztása 14 százalékkal, 300 mg kalcium bevitele pedig 17 százalékkal csökkentette az említett rákfajták kockázatát.

Épp ellenkező a hatást gyakorol a vastagbélrák kialakulására az alkohol, a vörös vagy feldolgozott húsok fogyasztása: minden naponta elfogyasztott 20 g alkohol 15 százalékkal, napi 30 g vörös vagy feldolgozott hús pedig 8 százalékkal növelte a rákkockázatot. A kutatásban 542.778 személy egészségi állapotát követtek nyomon több mint 16 éven keresztül.