Család

Így készül a mandarinlekvár

Finom lekvár készülhet a tél kedvelt citrusféléjéből.
2024. Február 04.
(Kép forrása: Getty Images)

Az Agrároldal alapján osztotta meg a Sokszínű Vidék egy gyorsan elkészíthető mandarinlekvár receptjét, amit ahogy írják, egy óra alatt el lehet készíteni.

A lekvárt fogyaszthatjuk piritóssal, palacsintában, vagy akár süteményekhez is használhatjuk.

Hozzávalók egy közepes üveg lekvárhoz

  • 240 g mandarin – ez a megtisztított gyümölcs mennyisége
  • 150 g cukor
  • 150 g mandarin kezeletlen héja

Elkészítés

  1. A mandarinokat alaposan mosd meg, majd vágd félbe és facsard ki a levüket.
  2. A mandarinok kezeletlen héját tedd fel főni egy nagy lábas vízben.
  3. Arra oda kell figyelni, hogy a héjak mindvégig a víz alatt maradjanak – ezt lehet például egy kisebb méretű tányérral biztosítani, de egy fedő is jó alternatíva lehet az oldal szerint. A héjakat 20 percig kell főzni, majd leszűrni és öblíteni.
  4. Ezután a héjak belsejéből kapard ki egy kiskanállal a hártyákat, a megtisztított héjat pedig vágd vékony csíkokra.
  5. A mandarinok kifacsart levét tedd fel főni a cukorral és az apróra vágott héjjal.
  6. Főzd alacsony lángon 25 percig, majd tedd sterilizált üvegbe, és hagyd a pulton kihűlni.