Család

Így lehet megelőzni a testvérek rivalizálását

A testvérek viszálya meglehetősen gyakori és rengeteg türelmet igényel a szülőktől. Attól, hogy teljesen normális jelenség, még sokat tehetünk azért, hogy ne forduljon át rivalizálásba.
2024. Március 18.
testvérek
Kép: Getty Images

“Ez az enyém”, “Elvette a játékomat”- a viszálykodás ilyen gyakori pillanatai normális jelenségek a többgyermekes családokban. Míg a konfliktus normális, sőt egészséges része minden kapcsolatnak, a rivalizálás nem az. A rivalizálás akkor következik be, amikor a testvérek ugyanazon a területen elkezdenek versengeni egymással a dominanciáért. Az nem jó családi dinamika, ha vetélytársakká válnak a testvérek.

A testvéri rivalizálás tele lehet ellenségeskedéssel és hosszú távú szakítással. Ezt el lehet és el is kell kerülni. A konfliktus minden ember számára hasznos. Nem az a cél, hogy soha ne legyen nézeteltérés, hanem az, hogy megtanulják kezelni a konfliktusaikat, miközben mély és fontos kapcsolatot alakítsanak ki egymással.

Vannak olyan stratégiák, amelyek minimalizálhatják a küzdelmeket, és segíthetnek a gyerekeknek az élethosszig tartó szoros testvéri kapcsolat kialakításában.

A szülőknek meg kell tanulniuk őszintén élvezni, hogy gyermekeik mennyire különbözőek

Az emberek összetettsége nem a felnőttkorban kezdődik, és a szülők jobban járnak, ha ezt a tényt felismerik. A gyerekek személyisége nagyon is eltérő lehet, attól függetlenül, hogy testvérek és ugyanabban a családban nevelkednek. Ne kezeljük őket egy azon személyiségként. Mások vagyunk és mindannyian sokféleképpen és különbözőképpen adunk hozzá valamit a világhoz. Azzal teszünk a legtöbbet, ha elfogadjuk a gyerekeink eltérő habitusát és örömmel figyeljük azt, mennyire mások.

Tanítsd meg őket arra, hogy akkor is szerethetik egymást, ha különbözőek

Amint a szülők meglátják annak szépségét, hogy a gyerekek mennyire különbözőek, megtaníthatják gyermekeiket egymás erősségeire és gyengeségeire. Mindannyiunknak vannak erősségei és vannak gyengeségei. Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy az egymástól való tanulás hogyan teheti őket jobb emberré. A szabályokat követők például nehezen tudnak rugalmasak lenni, vagy nehezen tudják kezelni a változásokat, míg a kreatívabb és a szabályokat megkérdőjelezőbb gyerekek egy új környezetben boldogulhatnak, de nehezebben tudnak koncentrálni. Ha megtanítják őket tanulni és megbecsülni egymást, mindannyian sokkal kerekebbek lesznek.

Tanítsd meg őket arra, hogy becsüljék önmagukat

Segítsünk nekik meglátni, hogy kik ők valójába, milyen területen tudnak adni másoknak és miben kell fejlődniük. Az öntudatos emberek jobban tudják kezelni a konfliktusokat, és gyakran hajlandóak javítani ott, ahol szükséges.

Soha ne kivételezz egyik gyerekeddel sem

Lehet, hogy az egyik gyereked személyisége, temperamentuma közelebb áll hozzád. De mindegyik gyereked értékes, azzal, ha egyikkel kivételezel sem vele, sem a másik gyerekeddel nem teszel jót. Sőt. Éppen ez ronthatja az ő kapcsolatukat is.

 

(psychologytoday.com)