„Elérkezett az ősz második hónapja is, de továbbra is sok szezonális zöldség és gyümölcs közül válogathatunk” – írja Facebook-bejegyzésében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja, amelynek célja az élelmiszerpazarlás csökkentése.
A posztban megemlítenek olyan különlegesebb októberi csemegéket, mint a füge, a gesztenye, a gránátalma, a homoktövis, a szeder, a magvak közül a mogyorót, zöld leveles zöldségeket, mint a jégsaláta, a kínai kel és a spenót, és természetesen több gyümölcsöt és zöldségfélét is. Ezekből készítettünk egy galériát az írásuk alapján, amiben azt is összegyűjtöttük, melyik szezonális finomság milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
12 fotó megtekintése
Galéria
Ilyen zöldségek és gyümölcsök szezonálisak októberben
Alma. Rostban, C-vitaminban és különféle antioxidánsokban gazdag gyümölcs. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, bár nem nagy mennyiségben – de jó C-vitamin forrás. A benne található fő ásványi anyag a kálium.
Fotó megosztása:
Birsalma. Igazán különleges ízű gyümölcs a birsalma, amit nem nyersen szokás fogyasztani, hanem lekvárként vagy birsalmasajtként. Ugyan nem tartalmaz különösen sokat az egyes tápanyagokból, de széles skálában vannak benne vitaminok és ásványi anyagok, mint például: C-vitamin, réz, B1- és B6-vitaminok, vas, kálium és magnézium. Viszont a birsalma gazdag antioxidáns-forrás.
Fotó megosztása:
Körte. Rostban gazdag gyümölcs a körte, ami a vitaminok és ásványi anyagok közül tartalmaz C- és K-vitaminokat és káliumot, de kisebb mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium, riboflavin, B6-vitamin és folsav. Tartalmaz karotoninokat, flavonoidokat és antocianinokat, melyek antioxidánsok – különösen a pirosas héjú körték.
Fotó megosztása:
Szőlő. A szőlőnek a vitaminok közül a C- és K-vitamin tartalma a kiemelkedő. Emellett tartalmaz B6-vitamint, káliumot és mangánt is. Arra érdemes figyelni, hogy a szőlőnek magas a fruktóztartalma, ezért egyszerre nem érdemes túl nagy adagot fogyasztani belőle.
Fotó megosztása:
Cékla. Az élénk színű cékla remek antioxidánsforrás, gazdag folsavban, és található benne A- és C-vitamin, mangán és kálium is.
Fotó megosztása:
Brokkoli. A brokkoli rostban gazdag zöldség, mely jó C- és K-vitamin forrás. Amellett, hogy köretként fogyasztjátok, próbáld ki a rakott brokkolit, és persze az őszi időszakban a brokkoli krémleves is remek.
Fotó megosztása:
Cukkini. A cukkini gazdag A-vitamin forrás, de található benne mangán, C-vitamin és kálium is, és kisebb mennyiségben magnézium, K-vitamin, folsav, réz, foszfor és B6-vitamin is. Levesnek, salátában, sütve, főzve, rakottasként vagy diétás cukkini tésztának is lehet fogyasztani, sőt, sütemény is készülhet belőle.
Fotó megosztása:
Édesburgonya. Remek rost- és béta-karotin forrás, és található benne kálium, A- és C-vitamin is. Nemcsak köretként érdemes fogyasztani, hanem krémlevesként, zöldségcurry-ként vagy töltve is. Antioxidánsokban gazdag, köztük karotinoidokban.
Fotó megosztása:
Gomba. Ez a kedvelt élelmiszer számos formában elkészíthető, és hús helyettesítésére is szokták használni bizonyos ételekben. Rost-, fehérje- és antioxidánsforrás, és található benne szelén, réz, tiamin, magnézium és foszfor is.
Fotó megosztása:
Sütőtök. Talán a legősziesebb zöldség a sütőtök, ami nagyon jó A-vitamin forrás, de tartalmaz kisebb mennyiségben C-vitamint, káliumot, rezet, mangánt, B2-vitamint, E-vitamint és vasat is. Az antioxidánsok közül tartalmaz például alfa-karotint, béta-karotint és béta-kriptoxantint.
Fotó megosztása:
Zeller. A zeller gazdag rostokban, B6-, C- és K-vitaminokban, jó antioxidánsforrás, és tartalma foszfort, káliumot és mangánt is. Krémlevesként és a sültkrumplihoz hasonló hasábokra vágva, a sütőben kevés olajjal megsütött köretként is érdemes kipróbálni.
Fotó megosztása:
Zöldbab. A zöldbab köretként, főzelékként és rakottasként is remek, de számos levest vagy ragut fel lehet vele dobni. A tápanyagok közül tartalmaz A-, C- és K-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat is.
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikkek
Fotó megosztása:
Kapcsolódó cikk
zöldségek
Két saláta őszi zöldségekkel
(Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12)