Alma - Kép forrása Getty Images
Alma. Rostban, C-vitaminban és különféle antioxidánsokban gazdag gyümölcs. Sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, bár nem nagy mennyiségben – de jó C-vitamin forrás. A benne található fő ásványi anyag a kálium.
Fotó megosztása:
Birsalma - Kép forrása Getty Images
Birsalma. Igazán különleges ízű gyümölcs a birsalma, amit nem nyersen szokás fogyasztani, hanem lekvárként vagy birsalmasajtként. Ugyan nem tartalmaz különösen sokat az egyes tápanyagokból, de széles skálában vannak benne vitaminok és ásványi anyagok, mint például: C-vitamin, réz, B1- és B6-vitaminok, vas, kálium és magnézium. Viszont a birsalma gazdag antioxidáns-forrás.
Fotó megosztása:
Körte - Kép forrása Getty Images
Körte. Rostban gazdag gyümölcs a körte, ami a vitaminok és ásványi anyagok közül tartalmaz C- és K-vitaminokat és káliumot, de kisebb mennyiségben van benne kalcium, vas, magnézium, riboflavin, B6-vitamin és folsav. Tartalmaz karotoninokat, flavonoidokat és antocianinokat, melyek antioxidánsok – különösen a pirosas héjú körték.
Fotó megosztása:
Szőlő - Kép forrása Getty Images
Szőlő. A szőlőnek a vitaminok közül a C- és K-vitamin tartalma a kiemelkedő. Emellett tartalmaz B6-vitamint, káliumot és mangánt is. Arra érdemes figyelni, hogy a szőlőnek magas a fruktóztartalma, ezért egyszerre nem érdemes túl nagy adagot fogyasztani belőle.
Fotó megosztása:
Cékla - Kép forrása Getty Images
Cékla. Az élénk színű cékla remek antioxidánsforrás, gazdag folsavban, és található benne A- és C-vitamin, mangán és kálium is.
Fotó megosztása:
Brokkoli - Kép forrása Getty Images
Brokkoli. A brokkoli rostban gazdag zöldség, mely jó C- és K-vitamin forrás. Amellett, hogy köretként fogyasztjátok, próbáld ki a rakott brokkolit, és persze az őszi időszakban a brokkoli krémleves is remek.
Fotó megosztása:
Cukkini - Kép forrása Getty Images
Cukkini. A cukkini gazdag A-vitamin forrás, de található benne mangán, C-vitamin és kálium is, és kisebb mennyiségben magnézium, K-vitamin, folsav, réz, foszfor és B6-vitamin is. Levesnek, salátában, sütve, főzve, rakottasként vagy diétás cukkini tésztának is lehet fogyasztani, sőt, sütemény is készülhet belőle.
Fotó megosztása:
Édesburgonya - Kép forrása Getty Images
Édesburgonya. Remek rost- és béta-karotin forrás, és található benne kálium, A- és C-vitamin is. Nemcsak köretként érdemes fogyasztani, hanem krémlevesként, zöldségcurry-ként vagy töltve is. Antioxidánsokban gazdag, köztük karotinoidokban.
Fotó megosztása:
Gomba - Kép forrása Getty Images
Gomba. Ez a kedvelt élelmiszer számos formában elkészíthető, és hús helyettesítésére is szokták használni bizonyos ételekben. Rost-, fehérje- és antioxidánsforrás, és található benne szelén, réz, tiamin, magnézium és foszfor is.
Fotó megosztása:
Sütőtök - Kép forrása Getty Images
Sütőtök. Talán a legősziesebb zöldség a sütőtök, ami nagyon jó A-vitamin forrás, de tartalmaz kisebb mennyiségben C-vitamint, káliumot, rezet, mangánt, B2-vitamint, E-vitamint és vasat is. Az antioxidánsok közül tartalmaz például alfa-karotint, béta-karotint és béta-kriptoxantint.
Fotó megosztása:
Zeller - Kép forrása Getty Images
Zeller. A zeller gazdag rostokban, B6-, C- és K-vitaminokban, jó antioxidánsforrás, és tartalma foszfort, káliumot és mangánt is. Krémlevesként és a sültkrumplihoz hasonló hasábokra vágva, a sütőben kevés olajjal megsütött köretként is érdemes kipróbálni.
Fotó megosztása:
Zöldbab - Kép forrása Getty Images
Zöldbab. A zöldbab köretként, főzelékként és rakottasként is remek, de számos levest vagy ragut fel lehet vele dobni. A tápanyagok közül tartalmaz A-, C- és K-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat is.
Fotó megosztása: