Család

A korábbiaknál jóval durvább lehet az influenzaszezon idén

Az országos tisztifőorvos szerint télen nőni fog a koronavírusos megbetegedések száma is.
2022. November 08.
influenzás nő
Idén durvább lehet az influenzajárvány.

A koronavírus rendkívül változékony, és ahogy az irányadó szakmai szervezetek, úgy az országos tisztifőorvos úgy gondolja, hogy ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni, írja az InfoRádió alapján a 24.hu.

Müller Cecília az InfoRádiónak elmondta, hogy számításai szerint télen több megbetegedés lesz majd. „A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok lettek érintettek, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztály-belieket érinti a járvány. Nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is” – mondta az országos tisztifőorvos.

A koronavírus kapcsán nem szerveznek kampányszerű oltásokat, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételét az oltópontokon és a háziorvosoknál.

Az Egyesült Államokban rendkívül agresszívan terjedő új omikron variánsok miatt nem aggódik annyira az országos tisztifőorvos. Viszont a háziorvosok, gyermekháziorvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet. Müller Cecília arra is figyelmeztetett, hogy az egyik influenzavírusban az elmúlt évben nagyobb változás volt, mindkét A-komponens megváltozott, így ismét védtelenek vagyunk vele szemben.

Feltétlenül ajánlja azoknak az oltást, akiknél az egészségi állapotuk folytán az esetleges influenza megbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna. A 60 év felettieknek egészségi állapottól függetlenül javasolja a védőoltást, és magas rizikót jelent az influenza a krónikus betegségben szenvedőknél, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, és az intézmények ápoltjainak is. Továbbá javasolja az oltást a kismamáknak és azoknak is, akik mostanra tervezik a gyermekvállalást.

Az influenza elleni oltás az idén nem térítésmentes, a kedvezmény csak a rizikócsoportoknak biztosított.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: 24.hu/InfoRádió