A panna cotta egy fantasztikus sütés nélküli desszert, ami elképesztően sokféleképp variálható. Az elkészítéséhez habtejszínre, tejre, vaníliarúdra, az általad megszokott édesítőre (cukorra vagy annak valamelyik helyettesítőjére) és zselatinra lesz szükséged.
A klasszikus panna cotta ízében a vaníliás tejszín dominál, amit tovább bolondíthatsz gyümölcsökkel, csokival, karamellöntettel vagy akár kávéval is. Az elkészítése nem tart tovább 10 percnél, a recept legnehezebb része kivárni az időt, amit a hűtőben kell töltenie a tökéletes állag eléréséhez!
Epres panna cotta
Hozzávalók:
- 500 ml habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb!)
- 100 ml tej
- 80 g cukor (vagy más, kedvedre való édesítő)
- 8 g zselatin (ha lapzselatint használsz, ez általában 4 lapnak felel meg)
- 1 rúd vanília
- 250 g friss vagy fagyasztott eper (más bogyós gyümölccsel is kiváltható)
Így készül:
- Egy kis tálba hideg vizet teszünk és beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
- Amíg a zselatin puhul, a tejszínt és a tejet összekeverjük egy edényben, és alacsony hőfokon melegíteni kezdjük.
- A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő apró fekete magokat kikaparjuk és a tejszínhez adjuk, majd magát a vaníliarudat is beletesszük (ez még finomabb ízt ad neki).
- Hozzákeverjük a cukrot és kézi habverővel folyamatosan kevergetjük.
- A tűzről még azelőtt félrehúzzuk, hogy felforrna, és kihalásszuk belőle a vaníliarudat. A megpuhult zselatinlapokat kinyomkodjuk, és a meleg tejszínbe tesszük. Addig keverjük, amíg a zselatin teljesen felolvad – ha úgy látjuk, hogy egy kis rásegítésre lenne szükség, alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, de továbbra is ügyelni kell arra, hogy ne forrjon fel!
- Ha a zselatin is szépen feloldódott, poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk (a muffinforma is tökéletes erre a célra), és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
- Az öntethez az epret pár evőkanál vízzel elkezdjük melegíteni egy edényben, majd ízlés szerint édesítjük. Ha felforrt, még egy picit tovább kevergetjük, ha pedig teljesen sima öntetet szeretnénk, botmixerrel pürésítjük.
- Az elkészült panna cottát ezzel együtt kínáljuk.
Nyitókép: Getty Images