Család

Kedvenc 10 perces desszertünk, az epres panna cotta

Ha még sosem készítettél panna cottát, épp itt az ideje, hogy ezt a receptet kipróbáld, pont annyira finom, amilyen könnyű megcsinálni!
2024. Május 14.
Epres panna cotta

A panna cotta egy fantasztikus sütés nélküli desszert, ami elképesztően sokféleképp variálható. Az elkészítéséhez habtejszínre, tejre, vaníliarúdra, az általad megszokott édesítőre (cukorra vagy annak valamelyik helyettesítőjére) és zselatinra lesz szükséged.

A klasszikus panna cotta ízében a vaníliás tejszín dominál, amit tovább bolondíthatsz gyümölcsökkel, csokival, karamellöntettel vagy akár kávéval is. Az elkészítése nem tart tovább 10 percnél, a recept legnehezebb része kivárni az időt, amit a hűtőben kell töltenie a tökéletes állag eléréséhez!

Epres panna cotta

Hozzávalók:

  • 500 ml habtejszín (minél magasabb zsírtartalmú, annál jobb!)
  • 100 ml tej
  • 80 g cukor (vagy más, kedvedre való édesítő)
  • 8 g zselatin (ha lapzselatint használsz, ez általában 4 lapnak felel meg)
  • 1 rúd vanília
  • 250 g friss vagy fagyasztott eper (más bogyós gyümölccsel is kiváltható)

 

epres panna cotta recept

Így készül:

  1. Egy kis tálba hideg vizet teszünk és beáztatjuk a zselatinlapokat, hogy kellően megpuhuljanak.
  2. Amíg a zselatin puhul, a tejszínt és a tejet összekeverjük egy edényben, és alacsony hőfokon melegíteni kezdjük.
  3. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a belsejében lévő apró fekete magokat kikaparjuk és a tejszínhez adjuk, majd magát a vaníliarudat is beletesszük (ez még finomabb ízt ad neki).
  4. Hozzákeverjük a cukrot és kézi habverővel folyamatosan kevergetjük.
  5. A tűzről még azelőtt félrehúzzuk, hogy felforrna, és kihalásszuk belőle a vaníliarudat. A megpuhult zselatinlapokat kinyomkodjuk, és a meleg tejszínbe tesszük. Addig keverjük, amíg a zselatin teljesen felolvad – ha úgy látjuk, hogy egy kis rásegítésre lenne szükség, alacsony lángon visszatehetjük a tűzre, de továbbra is ügyelni kell arra, hogy ne forrjon fel!
  6. Ha a zselatin is szépen feloldódott, poharakba vagy szilikonos pudingformákba kanalazzuk (a muffinforma is tökéletes erre a célra), és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
  7. Az öntethez az epret pár evőkanál vízzel elkezdjük melegíteni egy edényben, majd ízlés szerint édesítjük. Ha felforrt, még egy picit tovább kevergetjük, ha pedig teljesen sima öntetet szeretnénk, botmixerrel pürésítjük.
  8. Az elkészült panna cottát ezzel együtt kínáljuk. 

Nyitókép: Getty Images