Család

5 hatékony támogató mondat a gyerekednek, férjednek, barátnődnek

Néha elég egy jól megválasztott vigasztaló mondat, hogy jobban érezze magát az, akit támogatni szeretnél. Ezek a leghatékonyabbak a szakértő szerint.
2023. Augusztus 08.
anyuka öleli a tinédzser lányát
Fotó: Getty Images

Amikor valaki, akit szeretünk rosszul érzi magát, szeretnénk megnyugtatni, megvigasztalni. Öleléssel, kedves szavakkal – amelyekkel gyakran önkéntelenül azt mondjuk neki, hogy ne sírjon, ne szomorkodjon, nincs is rá oka, nem kell, nem jó, legyen inkább vidám. Hányszor mondtad már a gyerekednek, hogy „Ugyan, nem kell ezen sírni?” Vagy a férjednek, hogy „Nem nagy dolog, ne aggódj annyit rajta”? És hányszor biztosítottad lendületből a barátnődet, hogy egy pasi vagy egy hülye főnök miatt ugyan nem éri meg szomorkodni?

Vigasztalás és vigasztalás között is nagyon nagy különbség van, és ha egy kicsit belegondolunk, mire is van ilyenkor szüksége annak, aki feldúlt, szomorú, elkeseredett vagy dühös, akkor nem biztos, hogy az első vigasztaló reakciónk mindig helytálló. Hiszen valójában az nem segít, ha nem veszünk tudomást a problémáról, vagy ha lekicsinyeljük azt, és úgy teszünk, mintha minden rendben lenne.

Sokkal többet tehetünk azért, aki épp támogatásra szorul, ha a megszokott frázisok helyett egyszerűen csak a támogatásunkról biztosítjuk. Ha nem azt akarjuk elérni, hogy másképp érezze magát, hanem biztosítjuk a megértésünkről és szeretetünkről, legyen épp bármilyen lelkiállapotban.

A gyerekeknél különösen jól működik, de igazából mindenkinél hatékony, ha nyugodt hangnemben beszélve támogató, elfogadó környezetet teremtünk neki, amitől az idegrendszere egy kis nyugalomhoz jut, érezheti a biztonságot és a kapcsolódást. És mindez hozzájárul ahhoz, hogy az érzelmeket testi szinten tudja kezelni, feldolgozni – ami a valódi megnyugvás alapja.

Eli Harwood, az Attachmentnerd Instagram-oldal terapeuta szakértője összegyűjtötte a legjobb támogató-vigasztaló mondatokat, amelyekkel szerinte valódi és hatékony érzelmi támogatást nyújthatunk felzaklatott állapotban lévő gyereknek és felnőttnek egyaránt.

1. „Látom, milyen rosszul érzed magad”

Ezzel biztosítjuk arról, hogy érzékeljük az ő aktuális fájdalmát, rossz érzéseit, és számunkra elfogadható, hogy ő épp így érzi magát. Az érzelmek validálása sok esetben nagyon nagy támogatást jelent, mert sokan valójában szégyellik azokat, meg akarnak szabadulni tőlük, el akarják titkolni őket, rossznak érzik magukat miattuk – és ez bizony nem az érzelmek megélését majd elengedését, hanem azok elfojtását segíti.

2. „Itt vagyok veled”

Ezzel nem csak azt sugalljuk, hogy mellette állunk, van kire támaszkodnia, hanem azt is üzenjük neki, hogy az őt elárasztó érzelmek vihara minket nem temet maga alá. Érzékeljük az ő fájdalmát, de tudjuk kezelni – ami neki is segít abban, hogy ne érezze magát érzelmileg túlterheltnek.

3. „Add ki magadból”

A sírás, vagy akár jajgatás, a fájdalom kifejezése fontos eleme a stressz-ciklusnak, és segít az érzelmek későbbi elengedésében. Míg az elfojtott sírás, ahogy az elnyomott érzelmek is sokáig és alattomosan végzik a romboló munkájukat. A „Ne sírj”-nál sokkal jobb vigasztalás a „Sírj csak nyugodtan”. Akár gyerekről, akár felnőttről van szó, jóval tovább küzdhet a sírás elfojtásával, mint amennyi idő alatt „kisírná magát”, és megnyugodna.

4. „Számíthatsz rám”

Amikor valaki kétségbe van esve, nagyon nagy segítséget jelent, ha van ott valaki, aki higgadt tud maradni, aki biztos pontot jelent neki az érzelmi viharban, és bízhat abban, hogy törődnek vele, vigyáznak rá. Akkor is, ha épp „nehéz vele”.

5. „Túlleszünk rajta”

Fontos, hogy ne arról próbáljuk győzködni, hogy a probléma nincs is, vagy nem olyan nagy, mint ahogy ő érzi. Ő épp most rendkívül nagynak érzi, azért is van elkeseredve. A probléma bagatellizálása nem segít, inkább azt az érzést keltheti, hogy az ő érzelmei nem jogosak, hogy nem érezheti (ennyire) rosszul magát, hogy másképp kellene magát éreznie. Ha viszont a vigasztalás azt sugallja, hogy értjük, látjuk, hogy számára ez probléma, de itt vagyunk, hogy akár közösen keressünk megoldást, akár őt támogassuk a megoldáskeresésben, azzal nem az érzelmek elfojtására, hanem azok biztonságos környezetben való megélésére, majd elengedésére, és ezután a tisztább problémamegoldó gondolkodásra biztatjuk.

Forrás: Instagram.com/attachmentnerd