Szponzorált tartalom
Család

Légtisztítót teszteltünk – Így alhatnak a gyerekek tiszta levegőjű lakásban

Az egészséges, tiszta levegő elengedhetetlen a gyerekek megfelelő fejlődéséhez. Teszteltük az Acer legújabb légtisztító készülékét, hogy kiderítsük, képes-e megszabadítani a kórokozóktól a gyerekszoba közegét.
2023. Március 27.

Természetes, hogy a gyermekeink egészséges fejlődéséért bármit megtennénk, arról azonban sokszor nem is tudunk, milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk akár a négy fal között is. A légszennyezettség sajnos nem csak odakint, de az otthonunk falai között is veszélyt jelenthet rájuk. Szerencsére van már megoldás a beltéri szennyezettség csökkentésére: tesztelésre megkaptuk az Acer egyik legújabb légtisztító készülékét, az AcerPure cool C2-t. A szerkezet egy öt- és egy nyolcéves gyerek számára biztosíthatta néhány napig a káros részecskéktől és baktériumoktól megtisztított, friss levegőt.

A gyerekekre is veszélyesek a „beteg épületek”

Az elmúlt években az egészségügyi témájú kutatásokban egyre gyakrabban szerepelt a „beteg épület szindróma” (angolul sick building syndrome), amely elsősorban a zárt térben kialakuló, rossz levegőminőség miatt jelentkezhet. Lakásunk helyiségeinek levegőjét a nem megfelelő szellőzés mellett számos olyan dolog szennyezheti, amire a legtöbben talán sosem gondoltunk volna potenciális veszélyforrásként. Ilyenek például a különböző lakberendezési tárgyak, melyekből a környezetünkre és az egészségünkre is veszélyes hatású illékony szerves oldószerek (VOC-k, formaldehid) juthatnak a levegőbe. Bizonyos tisztítószerek szintén olyan vegyületekkel fejtik ki hatásukat, amik zárt térben légzési problémákat, allergiát vagy asztmás rohamot válthatnak ki. De például a sütés-főzés hatására is kerülhetnek egészségünket károsító anyagok a levegőbe. Becslések szerint mintegy kilencszáz olyan vegyület lehet az otthonokban, melyek potenciális veszélyforrásnak tekinthetők.

A gyerekek egészségét még a felnőttekénél is jobban veszélyezteti a szennyezett levegő, az abban feldúsuló, szálló por például allergiás és asztmás tüneteket válthat ki náluk. A penész szintén kockázati tényező, amely a túl párás levegő és a falak nedvessége miatt alakul ki, így a penészgombák könnyen bejutnak a légzőszervekbe akár súlyos légúti tüneteket okozva. Számos egyéb módon is hatással lehet a gyerekek egészségére a rossz levegő. A Sunday Times oldalán közzétett kutatás eredménye szerint például az iskolában is rosszabb teljesítményt nyújtanak azok a kicsik, akik tartósan ki vannak téve szennyezett levegőnek.

Csendben gyűjtögette éjszaka is a kórokozókat

A tesztelésre kapott AcerPure légtisztító készülék a nővérem családjának vendégszeretetét élvezte néhány napig; egy óvodás és egy iskoláskorú kisfiú szobájában biztosíthatta a friss levegőt. Az előbbi gyermekkel nagyjából egymagasságú, csaknem egyméteres szerkezet a gyerekszoba sarkában kapott helyet, ahonnan már a bekapcsolását követően, forgolódva kezdte szórni a szoba minden sarka felé a megtisztított levegőt. A lehető legjobbkor érkezett, a gyerekek ugyanis éppen szezonális felső légúti megbetegedésektől szenvedtek, ami miatt a szobájuk légtere valószínűleg telítődött a tüneteiket kiváltó kórokozókkal. Leírása szerint a légtisztító ezek eltüntetésére is alkalmas lehet, hála a törzsében elhelyezkedő, tekintélyes méretű filternek. Ez a négyrétegű szűrő nem csak a levegőben lévő állatszőröket és kisebb szöszöket vonzza magához, de képes a jóval apróbb, 0,3 mikron nagyságú részecskék csaknem egészét is kivonni a légtérből. Hatékonyan csökkentheti emellett a baktériumok és vírusok arányát, amelyekkel a két kis beteg a gyakori szellőztetések ellenére is gyorsan megtölti a levegőt. Ezek a kórokozók meglepően nagy utat képesek megtenni, más helyiségekbe eljutva pedig a többi családtagot is megfertőzhetik. Fontos volt ezért, hogy a készülék a lehető leghatékonyabban szűrje ki ezeket a levegőből, ehhez viszont éjjel-nappal üzemben maradt az AcerPure.

Féltünk, hogy az éjszakai működés a gyerekeket zavarja majd az alvásban, főleg azután, hogy az első bekapcsolást követően a gép hangos zúgással, magas fokozaton kezdett dolgozni. A kijelzőn a gép háromfokozatú színskálája rögtön piros színre váltott, ami azt jelezte, hogy a szoba levegőjében kimondottan nagy volt az oda nem illő vegyületek aránya. Nagyjából negyedóra hangos zúgás után aztán némileg lecsendesedett, a kijelző pedig a közepes szennyeződésre utaló sárga színre váltott, majd újabb öt perc tisztítás után szinte teljesen elhalkult, és zöld színnel nyugtatott meg: a levegő tisztasága elfogadható tartományba került.

A WHO adatai szerint az alváshoz a 25-30 decibelt meg nem haladó zajterhelés az ideális, ami nagyjából megegyezik a csendesebb suttogás hangerejével. A keringetés sebességétől függően a légtisztító 26-56 decibel közötti hangerőn üzemel, alacsonyabb fokozaton így szinte észrevehetetlen, a működése nem zavarja a gyerekek álmát. A készüléket éjszakai üzemmódra is állíthatjuk, így hangtalanul szűri a szoba levegőjét. A gyerekek nem panaszkodtak az éjszakai hálótársuk hangerejére, és bár a kisebbik fiú rosszul aludt az éjszaka, azért elsősorban a nátha volt a felelős.

Légtisztítót teszteltünk - Így alhatnak a gyerekek tiszta levegőjű lakásban

A ház minden helyiségét felfrissítette

A készülék tetején egy ventilátor is helyet kapott, ami a törzsből kiáramló, már megtisztított levegő hatékonyabb szétszórását hivatott végezni. Ezt ugyanakkor a hűvös kora tavaszi éjszakákra, és a gyerekek betegségére tekintettel kikapcsoltuk, bár a nyári melegben vitathatatlan haszna lehet. A készüléken a ventilátor szélereje mellett a légtisztítás intenzitása is állítható, ebben segít egy kis távirányító is, amit ötletes módon (egy mágnes segítségével) a készülék hátuljára illeszthetünk fel, nehogy elkeveredjen. Egy applikáció segítségével telefonon is nyomon követhetjük a lakás légterének tisztulását, ezt azonban sajnos nem tudtuk tesztelni, a mobilunk ugyanis valamiért többszöri próbálkozás ellenére sem volt hajlandó összekapcsolódni a szerkezettel.

Egyéb gondot a tesztidőszak alatt nem fedeztünk fel a készülék használata során. A gyermekszobában végzett munkája után a családi ház több helyiségében is bevetettük, ezekben átlagosan 5-10 percnyi kezdeti intenzív munka után jelezte, hogy sikerült megtisztítani a levegőt. Smart módban (melynek során a gép maga döntheti el, milyen intenzitással üzemeljen) használva időnként aztán újra és újra felzúgott, ha az érzékelői szerint megemelkedett a levegő szennyezőanyag-tartalma. A főzések, illetve hosszabb szellőztetések után is tapasztaltuk ezt, utóbbi valószínűleg a beengedett por hatása lehetett. Összességében családunk elégedett volt az AcerPure cool C2 teljesítményével, ami remélhetőleg a légúti betegséggel küzdő gyermekek mielőbbi gyógyulásához is hozzájárulhatott.