Család

Megmozdulni sem tudtak: férfiak próbálhatták ki, milyen a menstruációs fájdalom

Egy tokiói telekommunikációs cég férfi munkatársai szimuláció segítségével tapasztalhatták meg a menstruációs fájdalmat.
2024. Március 13.
Férfi pirosban
Kép: Getty Images

Egy japán cég menstruációs fájdalmat szimuláló készüléket bocsátott férfi dolgozói részére. Az eszköz a köldök alatt elhelyezett párnákon keresztül elektromos jeleket bocsát ki, így stimulálja az alsó hasizmot, ezzel görcsöket idéz elő.

„Nem tudtam megmozdulni. Annyira fájt, hogy már állni sem tudtam” – mondta a 26 éves Masaya Shibasaki a Reuters-nak. „Most már megértem, milyen lehet, hogy a nőknek dolgozniuk kell, miközben minden hónapban megküzdenek ezzel a fájdalommal. Tulajdonképpen elképesztő, hogy a nők hogyan képesek erre. Nagyon tisztelem őket” – tette hozzá Shibasaki.

Az cég azt olyan környezetet szeretne teremteni, amelyben a több mint 90%-ban férfiakból álló munkatársak jobban támogatják a női kollégákat, beleértve a menstruációs szabadságot is.

Japánban a vállalatoknak törvényileg kötelezően lehetővé kell tenniük a nők számára, hogy menstruációs szabadságot vegyenek ki. A szabadságot azonban nem kell fizetni, és a felmérések szerint a női munkavállalók mintegy fele soha nem is él vele.

“Reméljük, hogy azok, akik ma megtapasztalták a menstruációs fájdalma), visszamennek a munkahelyükre, és beszélnek arról, hogyan érezték magukat, és empatikusabbak lesznek a női kollégákkal” – mondta Maki Ogura, az vállalat sajtószóvivője.