Család

Minél fiatalabb vagy, annál jobban sújt a “recessziós fáradtság”

Gazdasági visszaesés, Covid, infláció, energiaárak emelkedés – az utóbbi évek megpróbáltatásai, amit úgy tűnik, kevesen tudnak megfelelően kezelni. Az amerikaik recessziós fáradtságnak/depressziónak nevezték el, és úgy tűnik, minél fiatalabb valaki, annál jobban érinti.
2022. Október 12.
Fáradt nő a laptopjára mered

Az amerikaiak közel egyharmada azt állítja, hogy nem készült fel a recesszióra, és nem tesz lépéseket annak érdekében, hogy felkészítse pénzügyeit egy gazdasági válságra, visszaesésre – derül ki a Bankrate friss felméréséből.

A szakértők ezt “ecessziós fáradtságnak vagy depressziónak nevezik, de hívjuk bárhogyan is, a csapások egyre csak érkeznek és úgy tűnik, legkevésbé a fiatalok tudnak ezzel bármit is kezdeni.

A Bankrate felmérése szerint a Z generáció (18-25 évesek) 40%-a azt állítja, hogy nem készült fel a recesszióra, és nem tesz lépéseket, hogy rendbe hozza pénzügyeit. Ehhez képest a felkészületlen millenniumiak (26-41 évesek) 31%-a, az X-generáció (42-57 évesek) 30%-a és a baby boomerek (58-76 évesek) 27%-a nem készült fel.

A Z generáció tagjai úgy érzik, hogy a járvány megtörte formálódó éveiket, és úgy érzik, hogy a legfontosabb életeseményeket, például a szalagavatókat, középiskolai ballagásokat nélkülözniük kellett. „Az amerikaiakat nagyon sok olyan tevékenységtől fosztották meg, ami örömet okozott nekik. Olyan ez, mint egy pénzügyi apátia” – mondta Sarah Foster, a Bankrate.com elemzője.

Szakértők szerint az emberek talán azért sem készülnek fel egy esetleges recesszióra, mert egyszerűen nem tudják, hogyan kell. Sokan még soha nem tapasztaltak hasonló helyzetet. A pénzügyi tudatosság hiánya nem csak a Z-generációra jellemző.

Kép: Getty Images

Forrás: abcnews.go.com