Gyerek

Z generáció: ilyenek az 1995 és 2010 között születettek

A Z generáció az első olyan generáció, akit - a korábbiakkal ellentétben - már nem csak a filmek, a zenék és a hírességek kötnek össze a világ többi részével.
2018. Május 03.

Ők a technológiának köszönhetően egy valóban globalizált, kulturálisan sokszínű világfaluba születtek, ahol ugyanaz a divat, a társadalmi trendek, és hasonló a kommunikáció.

A Z generációhoz tartozók 1995 és 2010 között születtek, a többségük szülei pedig az X generáció (az 1965 és 1979 között születettek) tagjai. A Z generációsok egy nagy gazdasági összeomlás, és az egyre gyakoribbá váló terrortámadások idején cseperedtek fel, aminek hatására sokkal jobban fel tudják fogni a világ kegyetlen valóságát, mint az őket megelőző generációk. Ennek köszönhetően pedig a szakértők szerint sokkal gyakorlatiasabbak lettek, mint a szüleik, vagy az előttük született Y generáció tagjai. Melyek a legfontosabb dolgok, amiket érdemes tudni róluk?

A digitális bennszülöttek

A Z generáció az első olyan generáció, akik olyan világba születtek, ahol a telekommunikáció és az internet adott volt. Úgy nőttek fel, hogy adott volt számukra a lehetőség, hogy bárkivel kommunikáljanak a világ bármely pontján. Az a technológia, amely szüleiknek még luxusnak számított, számukra már a mindennapi élet alapvető része. Nekik már nem kellett az analóg világról a digitálisra váltaniuk, a tartalomfogyasztásuk már nagyrészt ilyen csatornákon történt. Így ők azok, akik a legkönnyebben alkalmazkodnak a digitális világhoz, míg elődeik számára a hatalmas technológiai fejlődés egy sokkal nehezebb váltás volt.

A toleráns generáció

A leginkább elfogadónak és toleránsnak a Z generációt tekinthetjük, hiszen ők már egy olyan világba születtek, amely sokszínű, nyitott és liberálisabb, mint valaha. Míg a szüleik generációjának furcsa volt, hogy több helyen engedélyezték az azonos neműek házasságát, számukra az a meglepő, hogy ez nem elfogadott az egész világon. A Z-sek sokkal könnyebben vállalják fel magukat, hiszen a közösségi médiának köszönhetően sokkal többet mutatnak is meg a személyiségükből a világnak, mint az elődeik.

Az egészségtudatosak

A korábbi generációk még kevésbé foglalkoztak azzal, hogy étkezési szokásaik egészségesek-e vagy sem, és sokkal kevesebb információ állt a rendelkezésükre ez ügyben. Ezzel szemben a Z generáció tagjai már kisebb korukban megismerkedhettek az egészséges életmóddal, és ezeket a szokásokat könnyebben viszik tovább felnőtt éveikre is. Az egészséges étkezés mellett a megfelelő mennyiségű mozgásra is jobban ügyelnek, és a felmérések szerint mérsékeltebb mennyiségű alkoholt fogyasztanak és kevesebbet dohányoznak mint az idősebb generációk tagjai.

Védik a privát szférájukat

Ugyan a Z generáció tagjai digitális bennszülöttek, ez nem azt jelenti, hogy az egész életüket kiteregetik az online térben. Mivel úgy nőttek fel, hogy a közösségi média az életük szerves része volt, jól megtanulták, hol húzódik az online világ és a személyes tér, így a privát adatok közötti határ. Ők vannak a leginkább tudatában annak, hogy az internet nem felejt, ezért amennyire lehet, igyekeznek megvédeni a személyiségüket, adataik biztonságát.

Szempont az anyagi biztonság

Míg a korábbi generációt arra ösztönözték, hogy merjenek álmodni, és dolgozzanak a nagyobb céljaikért, addig a Z generáció sokkal tudatosabb a jövőjét illetően, és jóval gyakorlatiasabb is. Ahelyett, hogy szép karrierutat szeretnének bejárni, a Z-sek inkább saját vállalkozásra vágynak, ahol a maguk főnökei lehetnek, és amellyel megteremthetik az anyagi biztonságot, hiszen egy gazdasági válság közepén nőttek fel.

Kitolódott gyermekkor

Az elmúlt évtizedekben sokat változott a gyerekkor és a felnőtt lét közti határvonal helyzete: míg korábban gyakran 18-20 évesen már családot alapítottak az emberek, addig manapság a húszas éveikben még a legtöbben egyetemre járnak. Ahogy az Y, úgy a Z generációra is jellemző a gyerekkor kitolódása, a felnőtt életet ők is később kezdik el: a statisztikák alapján később szereznek jogosítványt, később költöznek el otthonról, és később kezdenek el dolgozni is, mint az elődeik. Ezzel együtt pedig várhatóan a családalapítás, a gyermekvállalás is kitolódik náluk.Forrás: oxford-royale.co.uk, generationz.com.au, growingleaders.comKapcsolódó cikkeink: