Terhesség

A mostani fiatalok szexuálisan kevésbé aktívak

Amióta világ a világ, az idősebb generációk mindig sopánkodtak a fiatalabbak szexuális szokásai miatt. Napjainkban azonban éppen az idősebbek csodálkozhatnak azon, miért élnek olyan hervasztó szexuális életet a fiatalok.
2016. Augusztus 08.

Ez derül ki a San Diegó-i Állami Egyetem pszichológia professzora, Jean M. Twenge friss tanulmányából.

A Florida Atlantic Egyetemen dolgozó Ryne Sherman és a Widener Egyetemen dolgozó Brooke Wells részvételével készült kutatásban az Általános Szociális Felmérés, egy az egyesült államokbeli felnőttek országos reprezentációját adó tanulmány 26 707 válaszadójának adatait elemezték, akik között a mostani, az ezredforduló környékén született Y-generáció és elődje, az X-generáció tagjai is megtalálhatók. A kutatók kiderítették, hogy a mai fiatalemberek kisebb valószínűséggel számoltak be arról, hogy 18 éves korukra már éltek nemi életet.

Twenge professzor, a Generation Me című könyv szerzője szerint az 1990-es években született 20-24 évesek 15 százaléka arról számolt be, hogy 18 éves kora óta nem volt szexuális partnere, ami az X-generáció képviselői esetében csak 6 százalék volt fiatal felnőttkorukban. Ez a szexuális inaktivitás éles ellentétben áll az úgynevezett „felszedős kultúra” elvével, amely állítólag elterjedt az ezredforduló környékén született korosztályban. Valójában a mostani fiatalok közül többen nem szexelnek egyáltalán, és még kevesebben szednek fel rendszeresen újabb szexuális partnereket.

„Az online társkereső alkalmazásoknak elméletileg segíteniük kellene a mai fiatalokat abban, hogy könnyebben találjanak szexuális partnert, de a technológia valószínűleg éppen ellenkező hatást váltott ki, és a fiatalok olyan sok időt töltenek a világhálón, hogy kevesebbet beszélgetnek személyesen, és így nem is élnek nemi életet” – magyarázták a kutatók.

Twenge professzor azt is hozzátette, hogy az Y-generáció tagjait sokkal jobban érdekli a saját biztonsága, ami a csökkent alkoholfogyasztásban és más területeken is megnyilvánul. A szakember szerint ez egy rendkívül kockázatkerülő generáció, sokkal inkább, mint az előző nemzedék, és ez a hozzáállás szexuális választásaikat is befolyásolja.

Az ezredforduló környékén születettek kevésbé aktív szexuális életéhez hozzájáruló egyéb tényezők közé tartozik továbbá a pornográfia széles körű elterjedése, a szüleikkel élő fiatal felnőttek történelmi rekordnak számító mennyisége, az első házasság későbbi életkori időpontja, valamint az azonnali szórakozás hozzáférhetősége az interneten.

A kutatás eredményei részletesen az Archives of Sexual Behavior című szaklap e heti számában olvashatók.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Ha régi a kapcsolat, mindig csökken a vágy? Nem feltétlenül!
  • És mi van a szexszel?
  • Már alsó tagozatban szexel a gyerekek egy része
  • Forrás: Medipress