Gyerek

Már alsó tagozatban szexel a gyerekek egy része

Miközben sokan igen korán elkezdenek szexuális életet élni, a szexuális felvilágosítás hiányos. A fiatalok inkább egymással, mint szüleikkel vagy tanáraikkal beszélgetnek a szexről.
2010. Szeptember 28.

Korai szexuális élet, hiányos felvilágosítás9 évesen veszítette el a szüzességét – ez volt az egyik gyerek válasza abban az anonim felmérésben, amelyet az Országos Egészségfejlesztési Intézet végeztetett el 2009-ben az Egészségügyi Minisztérium támogatásával a “Véleménypiac” Társadalomkutató Bt. segítségével.

14-16 éves diákokat kérdeztek ki a szexuális nevelés és az iskolai szexedukáció minőségéről, helyzetéről. A diákok közül 1300 nyolcadikos, 1986 pedig tizedik évfolyamos volt. 846 tanárt is megkérdeztek tapasztalataikról.

Kiderült, hogy az első közösülés átlagos életkora a fiúknál 13,56 év, a lányoknál 13,97 év. Ennél jóval hamarabb kezdenek el csókolózni (átlagos életkornak a 11,5 év jött ki), illetve ismerkedni egymás testével. Az első, közösüléssel még nem járó szexuális élményt 11-12 éves korra tették a válaszolók.

A 15 évesek (vegyesen fiúk és lányok) háromnegyede, a 16 évesek körülbelül fele, a 17 évesek harmada szűz – derült ki az anonim kutatásból, melyet Gábor Edina az OEFI főigazgatója, és dr. Simich Rita programkoordinátor ismertetett.

A válaszoló nyolcadikos fiúk 20 százaléka, a lányok 7 százaléka említi azt, hogy volt már szexuális kapcsolata. A tizedikesek között ez az arány már jelentősen megnő, a fiúk 63 százaléka, a lányok 56 százaléka említi a coitus megtörténtét, miközben a fiúk kétharmada, a lányok fele egyáltalán nem beszélget senkivel a témáról. Sem szüleikkel, sem tanáraikkal, sem a védőnőkkel, orvosokkal nem osztják meg kérdéseiket, holott tudjuk, hogy ezt a kort a túlzott érdeklődés mellett a bizonytalanságok és számtalan kérdés felmerülése jellemzi.

Szexuális felvilágosítás – mikor kezdjuk?

Miközben sokan elég hamar elkezdik a szexuális életüket, nagyon kevés ismerettel rendelkeznek fogamzásgátlási módszerekről, szexuális úton terjedő betegségekről, és azok megelőzési módjáról. A szexuális élet megkezdéséhez szükséges ismeretek szintje nemektől, életkortól függetlenül elégtelennek mondható – közölték a kutatók a szomorú tényt, majd hozzátették, hogy éppen azokban az intézményekben ilyen rossz a helyzet, ahol elzárkóznak a szexuális felvilágosítás lehetőségétől.

A felmérésből kiderült, hogy a fiatalok többsége kerüli a beszélgetést a szexualitásról, mert zavarba jön, ha mégis beszélget, akkor partnerévvel, barátaival teszi.

Jó tudni!

Szakemberek szerint a szexuális nevelést a családokban kell elkezdeni nagyon fiatalon, a beszéd szintjén. Például azzal, hogy miként nevezzük meg a nemi szerveket, milyen értékítélet kapcsolódik hozzá. Ezt követik a nemi szerepek átadása minta szintjén: hiszen a gyermek a saját szüleiről mintázza, mit csinál egy nő, hogyan viselkedik a férfi. A saját szintjüknek megfelelő módon válaszolni kell a kérdéseikre is, hiszen ezzel érhetjük el, hogy nagyobb korukban merjenek kérdezni tőlünk, és természetesen nevén nevezzék a testrészeket, történéseket – hangsúlyozták a szakemberek.

Arra a kérdésre, hogy milyen hatásra kezdték el az első szexuális kapcsolatot, az anonim módon nyilatkozók többsége a “szerelmes voltam” választ adta. Második leggyakoribb ok az volt, hogy “kapcsolatunk természetes folytatása volt”, a harmadik pedig, hogy “el akartam veszíteni a szüzességemet”. Kis részben, de születtek olyan válaszok, hogy “úgy éreztem, csak így tudom megtartani őt”, ital, kábítószer hatására, pornófilm vagy -újság nézése után, illetve azért, mert “mások a jelenlétemben kezdtek el szeretkezni” – ismertette a részleteket Fábián Róbert kutatásszervező.

Az is kiderült a felmérésből, hogy pedagógusok egy része nem szívesen beszél a témáról, pironkodnak és hárítanak, úgy érzik, nem az ő feladatuk, hogy megválaszolják a fiatalok kérdéseit.

Kapcsolódó cikkeink:

  • A tinilányok felelőtlenebbek a szexben, mint a fiúk
  • Korábban érnek a fiúk, mint apáik
  • Gólyamese helyett ezt mondd a gyereknek
  • Forrás: HáziPatika.com