Gyerek

Korábban érnek a fiúk, mint apáik

A mai kamasz fiúk átlagosan egy évvel korábban elérik a pubertást, mint apáik - állapították meg amerikai kutatók Bulgáriában lefolytatott tanulmányuk alapján.
2010. December 16.

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatban 6200 egészséges bolgár fiú egyes testi adatait vetették össze a Los Angeles-i Cedars Sinai orvosi központ kutatói egy hasonló, 1970-es években végzett felmérés eredményével.

Mindkét tanulmányban mérték a fiúk magasságát, testsúlyát, heretérfogatát, valamint péniszük hosszát és körméretét. Mint Fnu Deepinder kutatásvezető elmondta, a korábbi vizsgálatban 13 és 16 éves kor közé tették a szexuális fejlődés szakaszát, míg mostani felmérésük – ugyanazon népesség körében – azt mutatta, hogy már 12 és 15 éves kor között lezajlik.

A mért adatok szerint a pénisz átlagos hossza folyamatosan növekedett a születéstől, nagyjából 5 centiméterről mintegy 9,5 centiméterre. A herék térfogata nem növekedett jelentősen a pubertásig, akkor azonban ugrásszerűen változott. Mindkét változás 12 és 16 éves kor között volt a legnagyobb, a fiúk magassága és testsúlya pedig 12 és 14 éves koruk között nőtt a legtöbbet.

A kutatók megállapították, hogy adott életkorban a fiúk péniszmérete most nagyobb, mint az 1970-es években volt, ám végleges mérete – amelyet 17 éves kor körül ér el – nem változott.

További érdekességek:

  • Lányos apák
  • 6 ok, amiért a férfiak félnek az apaságtól
  • Apák és gyermeknevelés
  • Forrás: MTI