Család

Néhány hasznos tipp a sütisütéshez, amit érdemes megjegyezni

A következő tippeket próbáld ki a legközelebbi sütisütéskor.
2024. Augusztus 28.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Vedd ki időben a tojást a hűtőből

A sütésnél célszerű szobahőmérsékletű tojásokat használni. Ehhez vedd ki fél órával korábban a hűtőből a tojásokat. Ha elfelejtetted, tedd néhány percre egy tál melegvízbe ezeket.

Hogy ne csúszkáljon a keverőtál

Tegyél egy konyharuhát a keverőtálad alá, így amikor kézzel kevered benne a tésztát, nem fog csúszkálni a tálad.

Egy kis olaj segíthet a ragadós hozzávalóknál

Ha ragdós hozzávalókat kell kimérned, mint például a méz, kend be egy vékony réteg olajjal a mérőpoharat, hogy könnyebben kicsússzon belőle.

Lisztezd a sütikiszúrót

A kiszúróformákat, pogácsaszaggatókat érdemes lisztbe mártani, vagy édes sütiknél akár porcukorba, hogy könnyebben kiszaggathasd a tésztát, és ne ragadjon hozzá a forma.

Hűtsd a tortának való piskótát lefelé fordítva

Ez segít, hogy lelapuljon a teteje, ha kissé felpúposodott, és így könnyebb lesz dekorálni.

 

Ne nyisd ki a sütőajtót

Ha csak nincs a receptben, hogy nyisd ki a sütőajtót sütés közben, vagy ha nem kell megfordítani, megcserélni a tepsiket, akkor a többi süteménynél inkább ne tegyél így. Még egy gyors nézegetés is csökkenti a hőmérsékletet. Helyette inkább zseblámpával nézd meg a sütit az ajtón keresztül.

Mindig hagyd teljesen kihűlni, mielőtt dobozolod

A lecsapódó pára miatt ázottak lehetnek a sütemények, például a kekszek vagy a muffinok, ezért mielőtt dobozban eltennéd ezeket, inkább hűtsd ki teljesen.

Ha szét kell választani a tojásokat

Ha a sárgája is beleesett a fehérjébe, és szét kell választanod ezeket, egy üres műanyagflakon nyomj enyhén össze, tedd a száját a sárgájához, majd ne nyomd tovább, így a palack fel tudja szippantani.

Csokiforgács-trükk

Csodaszép csokiforgácsot tudsz készíteni, ha zöldséghámozót használsz hozzá.

Melegítsd fel a kést a szeleteléshez

A torták, piskóták és piték felszeletelésében segíthet, ha a kést melegvízbe mártod előtte.

 

Így könnyebb lesz a vajjal dolgozni

Egy sajtreszelőn reszeld le a vajat, mielőtt gyúrt tésztát készítesz vele.

Forgasd lisztbe a csokit, a gyümölcsöt és az olajos magvakat, mielőtt a muffintésztába teszed

Ez segít, hogy ne ússzanak le a tészta aljába, hanem egyenletesen legyenek benne.

A legjobb adagoló a fagyis kanál

A fagyiadagoló kanál nagyon jól jöhet a muffin- és cupcake tészta, illetve a kekszek kiadagolásánál, hogy egyenlő mennyiségeket tudj ezekből kiszedni.

Ne keverd túl

Sok kevert tésztának nem tesz jót, ha túl sokáig kevered. Óvatosan keverd addig, amíg összeáll, de ne tovább.

A vajat és a cukrot viszont keverd el jól

Ha vajat és cukrot kell egymással kikeverned, azokat viszont alaposan keverd ki – legyen világos a színe és puha, habos az állaga.

Óvatosan ütögesd a tortaformát a pulthoz sütés előtt

Ha már beletöltötted a tésztát, óvatosan ütögesd oda egy-két alkalommal a tortaformát a pulthoz, hogy a nagyobb légbuborékok távozzanak belőle.

Ha tejszínhabot csinálsz, próbáld ki ezt a trükköt

Ha tejszínt szeretnél felverni, akkor tedd a tálat és a kézi habverőt előtte a hűtőbe – gépi habverő esetén csak a tálat. A hideg is segít, hogy gyorsabban hab legyen belőle.

(Források: businessinsider.com, shelfcooking.com, tasty.co)