Család

Néhány tipp a morzsasüti készítéséhez

Egy gyorsan elkészíthető, remekül variálható desszert.
2024. Október 30.
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

A morzsasüti – angol nevén crumble – egy nagyon egyszerű tésztából és valamilyen gyümölcsös töltelékből álló desszert. Alapvetően egy fordított sütiről van szó, olyan értelemben, hogy amit más süteményeknél töltelékként használunk, az ebben az esetben a tepsi aljára kerül, és a tetejére tesszük a morzsaszerű tésztát.

Amellett, hogy egy nagyon jól variálható desszert, nagyon gyorsan el is tudod készíteni!

Miből áll a tészta?

A morzsasüti tésztája csupán három alapanyagból áll: lisztből, vajból és cukorból. Az extra ropogósság érdekében kerülhet még bele zabpehely is vagy aprított olajos magvak. Ahogy azt videójában a BBC is megosztotta, az alaptésztához a hideg, kockákra vágott vajat kell elmorzsolni a liszttel, majd hozzáadni a cukrot, és ezzel is összedolgozni kézzel. Ekkor kerülhet bele például zabpehely vagy szeletelt mandula is.

A The Guardian egy négy személyes adaghoz a következő arányokat javasolja: 150 gramm lisztet, 125 gramm vajat és 35 gramm durva szemű nádcukrot és 35 gramm kristálycukrot – de használhatsz 70 gramm kristálycukrot is.

Ehhez 900 gramm – kimagozva, meghámozva, megpucolva ennyi – gyümölcsre lesz szükséged, amit ízlés szerint meg is szórhatsz cukorral. A gyümölcsös alap lehet egy- vagy többféle gyümölcsből, nagyon finom például valamilyen fanyarabb bogyós gyümölcsből, meggyből, cseresznyéből, szilvából. Az almát vagy a körtét érdemes lehet előtte megfőznöd, hogy puhább legyen. A gyümölcsöket kockázd vagy szeleteld fel, ha nagyobbak.

Ha zabot vagy apróra vágott olajos magvakat adnál a tésztához, azokból egy maréknyit mérj hozzá.

Az elkészítéshez a sütőt melegítsd elő 200 Celsius-fokra. A lisztet és a vajat morzsold el egy nagy tálban addig, amíg a keverék nagyon durva szemű zsemlemorzsára hasonlít, néhány nagyobb röggel. Add hozzá a cukrot és keverd össze. Ezután egy villával gyúrd át, amíg csomós, omlós keveréket kapsz. Ezután tedd a tésztát 10 percre a fagyasztóba.

Az előkészített gyümölcsöt addig tedd egy enyhén kivajazott tepsibe, és ízlés szerint szórd meg cukorral. Fűszerezheted is fahéjjal, vaníliás cukorral, gyömbérrel, szegfűszeggel, mézeskalács– vagy pumpkin spice fűszerkeverékkel is.

A morzsás tésztát szórd a gyümölcs tetejére, de ne nyomkodd, ne lapogasd le. Megszórhatod a tetejét zabbal vagy az aprított magvakkal.

Nagyjából fél óra alatt süsd a sütőben aranybarnára a morzsát. Várd meg, amíg kissé lehűl, majd tálalhatod is.

További tippek a sütihez

Ahogy a BBC Good Food javasolja, ha almás morzsasütit készítesz, az almát akár meg is karamellizálhatod előtte.

A tölteléknél a fahéj, a gyömbér, a csillagánizs vagy a szerecsendió jól passzol a bogyós gyümölcsökhöz és a szilához is.

A körtés tölteléket leöntheted karamellel és megszórhatod dióval a különlegesebb ízért.

Készítheted akár úgy is, hogy a gyümölcsrétegre néhány csepp más gyümölcsből készült lekvárt csepegtetsz.

A morzsa tetejére akár csokiforgács is kerülhet.

Ha nyáron készíted, a morzsasütit akár egy gombóc vaníliafagyival is tálalhatod.