Család

Nem csak szósz készülhet belőle – Így tedd el a paradicsomot!

A napérlelte paradicsomok ízét télen is élvezhetjük, ha feltöltjük a kamrát paradicsomszósszal vagy éppen aszalt paradicsommal. Hogyan tartósíthatjuk még ezt a zöldséget?
2025. Augusztus 23.
olajban eltett aszalt paradicsom

(Kép forrása: Getty Images)

Házi pizzaszószhoz és bolognaihoz: főzzünk be paradicsomszószt!

A paradicsomszósz befőzése kiváló módja annak, hogy e nyári zöldség ízét megőrizzük télre, és ha gyakran készítetek olaszos fogásokat, szinte kötelező így tartósítani! A következőképpen készíthetjük el:

  • Előkészítés: Válogassuk ki az érett, hibátlan paradicsomokat, majd alaposan mossuk meg. Távolítsuk el a héjukat: ehhez készítsünk a paradicsomok alján egy X alakú bemetszést, majd helyezzük őket forrásban lévő vízbe 30 másodpercre, végül hideg vízbe merítve könnyen lehúzhatjuk a héjukat.
  • Pürésítés: A meghámozott paradicsomokat passzírozzuk át, hogy eltávolítsuk a magokat és a héjmaradványokat. A pürét ízlés szerint fűszerezhetjük sóval, borssal, fokhagymával, bazsalikommal vagy más zöldfűszerrel.
  • Befőzés: A pürét forraljuk fel, majd töltsük meleg, sterilizált üvegekbe. Az üvegeket vizes dunsztolással tartósítsuk, majd lassan hagyjuk kihűlni száraz dunsztban.
  • Tárolás: A kész szószokat hűvös, sötét helyen tároljuk!

Pestóhoz és szendvicskrémekhez: tegyük el aszalva!

Az aszalt paradicsom karakteres íze jól illik a salátákhoz, szendvicskrémekhez, és készíthetsz belőle pestót is – de önmagában is nagyon finom. Így aszaljunk paradicsomot:

  • Előkészítés: A paradicsomokat alaposan mossuk meg, majd szeleteljük fel nagyjából 1 cm vastag darabokra. A kisebb paradicsomokat elég csak felezni.
  • Aszalás: Használhatunk aszalógépet vagy sütőt alacsony hőmérsékleten (kb. 80-90 °C) hosszú időn keresztül (10-12 óra), amíg a paradicsomok teljesen kiszáradnak. Ügyeljünk arra, hogy a szeletek ne érjenek egymáshoz, hogy az összes teljesen ki tudjon száradni.
  • Tárolás: Az elkészült aszalt paradicsomokat légmentesen zárható dobozban, hűvös, száraz helyen tároljuk! Az aszalt paradicsomok akár 6 hónapig is eltarthatók.

Gyors és egyszerű megoldás: a fagyasztás

A fagyasztás a legegyszerűbb és leggyorsabb módja a paradicsomok tartósításának. Viszont az így eltett paradicsomokat kiolvasztás után csak főzéshez, például mártás, leves vagy lecsó készítéshez tudjuk felhasználni. Erre figyeljünk:

  • Előkészítés: A paradicsomokat alaposan mossuk meg! Egészben, szeletelve vagy pürésítve is lefagyaszthatjuk.
  • Blansírozás (opcionális): Rövid időre tegyük forró vízbe a paradicsomokat, majd jeges vízben hűtsük le! Ez segít megőrizni a színüket és textúrájukat.
  • Fagyasztás: A előkészített paradicsomokat helyezzük egy rétegben sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára, és tegyük a fagyasztóba! Miután megfagytak, tegyük légmentesen zárható zacskókba vagy dobozokba, és címkézzük fel a fagyasztás dátumával.

Savanyúság is készülhet belőle

Nemcsak uborkát vagy káposztát tehetünk el savanyúságnak, de paradicsomot is. Bármilyen húsétel mellé elővehetjük később a kamrából, de a szendvicseknek is különleges ízt adhat. Így készítsük el:

  • Előkészítés: Válasszunk érett, de még kemény paradicsomokat, amiket alaposan mossunk meg, majd szeleteljük fel.
  • Ecetes lé készítése: Egy edényben keverjünk össze 1 liter vizet, fél liter 10%-os ecetet, 2 evőkanál sót és 2 evőkanál cukrot. A keveréket forraljuk fel, hogy a só és a cukor feloldódjon. Ez a mennyiség nagyjából 1,5 kg paradicsomhoz elegendő.
  • Töltés és hőkezelés: A szeletelt paradicsomokat helyezzük meleg, sterilizált üvegekbe, majd öntsük rájuk a forró savanyító levet, hogy teljesen ellepje őket. Az üvegeket vizes dunsztolással tartósítsuk, majd lassan hagyjuk kihűlni száraz dunsztban.
  • Tárolás: A kész savanyított paradicsomokat hűvös, sötét helyen tároljuk. Az elkészült savanyúságok akár 6 hónapig is eltarthatók.