Család

Nyolc zöldség és gyümölcs, amiben sok a C-vitamin

A C-vitamin nem csak télen fontos vitamin, nyáron is hasznos az immunrendszerünk támogatása érdekében. Milyen zöldségek és gyümölcsök gazdagok C-vitaminban? Többek között a következők!
2024. Augusztus 08.

Narancs

Egy kisebb narancs 62 mg C-vitamint is tartalmazhat (nagyjából 52 mg található 100 g gyümölcsben). A narancsot sokféle módon fogyaszthatjuk, a nyári limonádék mellett érdemes lehet salátákba, gyümölcssalátákba tenni. A C-vitamin mellett folsav, kalcium és magnézium is található benne.

(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

Eper

Az eper is gazdag C-vitamin forrás, 100 g gyümölcsben nagyjából 57 mg található. Ennek a nyári finomságnak ráadásul a kalóriatartalma is alacsony. Az epret is változatosan fogyaszthatjuk, érdemes kipróbálni salátákban is, de adható a zabkásához és hűsítő turmixhoz, smoothiehoz is.

Kiwi

Egy közepes kiwi is közel 50 mg C-vitamint tartalmaz – 100 g gyümölcsben 59 mg található. Emellett remek rostforrás és K-vitamin is található benne. Hozzáadhatjuk gyümölcssalátához, natúr joghurthoz, de a zöld turmixokban is nagyon finom.

Sárgadinnye

Szintén nyári csemegénk a sárgdinnye, ami sok C-vitamint tartalmaz. Egy kisebb dinnyében több mint 160 mg C-vitamin is lehet (100 g gyümölcsben nagyjából 35 mg). Önmagában, görögdinnyével, hideg joghurttal nagyon hűsítő desszert, de salátákhoz is adhatjuk.

Citrom

A másik fontos nyári limonádé alapanyag a citrom, amiből egy kisebb darab közel 45 mg C-vitamint tartalmazhat (100 g citromban nagyjából 40-50 mg C-vitamin van). A citromot leginkább ízesítőként használjuk, érdemes a vízbe facsarni, hogy még frissítőbb legyen, de a salátákra is tegyünk, a gyümölcs pedig mehet a turmixokba is.

Kaliforniai paprika

A Bell paprika, ismertebb nevén a kaliforniai paprika is gazdag C-vitamin forrás, különösen a piros változat. Ebből a zöldségből 100 g nagyjából 142 mg C-vitamint tartalmazhat. Fogyaszthatjuk nyersen, különféle ételek mellé, salátákba vagy éppen hogy lepirítva különféle egytálételekhez.

Paradicsom

A paradicsom egy nagyon változatosan felhasználható zöldség. Egy paradicsom nagyjából 17 mg C-vitamint tartalmaz – 100 g-ban nagyjából 24 mg található.

Zöld leveles zöldségek

A zöld zöldségek, mint a brokkoli vagy a kelkáposzta, és a zöld levelesek, mint a spenót és a saláták is tartalmaznak C-vitamint. A nyersen fogyasztható változatokból érdemes egy-egy marékkal fogyasztani az étkezések mellé.

(Források: bbcgoodfood.com, realsimple.com)