Család

Örülhetünk, mert hosszú lesz a sárgabarack szezonja

A megszokottnál korábban kezdődött és tovább tarthat a sárgabarack szezonja. Hoztunk is egy könnyű, kánikulai napokra való receptet.
2024. Június 21.
sárgabarack
Kép: Getty Images

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe szerint, már május második felében megkezdődött a sárgabarack szezonja, írja a Greendex. Igaz ugyan, hogy a mennyiség nem éri el a tavaly előtti mennyiséget. A terméskiesés a tavaszi fagyoknak tudható be, és az ország középső és északi részében jelentősebb.

A belföldi termőterület mintegy 5 ezer hektár, a legfontosabb termőtájak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók.

A sárgabarack vitamintartalma igen magas, bővelkedik C-, A-, B1- és B2-vitaminban. Értékes béta-karotin tartalma miatt is és kitűnő szomjoltó, hiszen 80-85 százaléka víz. Ezért a nagy melegben érdemes sokat fogyasztani belőle. Hoztunk most egy könnyen elkészíthető, igazi nyári krémlevest sárgabarackból a Nosalty oldaláról.

Hozzávalók:

A krémleveshez

  • 50 dkg sárgabarack
  • 2 teáskanál méz (ízlés szerint)
  • 4 dl joghurt
  • 0.5 l tej (vagy szójatej)

A tálaláshoz

  • 1 db sárgabarack (vagy aszalt sárgabarack)
  • 1 dl habtejszín (ízlés szerint)
  • akár mentával is megszórhatjuk a tetejét

A gyorsan elkészíthető krémes finomság elkészítését megtaláljuk a Nosalty oldalán.