A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe szerint, már május második felében megkezdődött a sárgabarack szezonja, írja a Greendex. Igaz ugyan, hogy a mennyiség nem éri el a tavaly előtti mennyiséget. A terméskiesés a tavaszi fagyoknak tudható be, és az ország középső és északi részében jelentősebb.
A belföldi termőterület mintegy 5 ezer hektár, a legfontosabb termőtájak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók.
A sárgabarack vitamintartalma igen magas, bővelkedik C-, A-, B1- és B2-vitaminban. Értékes béta-karotin tartalma miatt is és kitűnő szomjoltó, hiszen 80-85 százaléka víz. Ezért a nagy melegben érdemes sokat fogyasztani belőle. Hoztunk most egy könnyen elkészíthető, igazi nyári krémlevest sárgabarackból a Nosalty oldaláról.
Hozzávalók:
A krémleveshez
- 50 dkg sárgabarack
- 2 teáskanál méz (ízlés szerint)
- 4 dl joghurt
- 0.5 l tej (vagy szójatej)
A tálaláshoz
- 1 db sárgabarack (vagy aszalt sárgabarack)
- 1 dl habtejszín (ízlés szerint)
- akár mentával is megszórhatjuk a tetejét
A gyorsan elkészíthető krémes finomság elkészítését megtaláljuk a Nosalty oldalán.