Az otthoni fűszernövényeknek nincs párjuk, a szárított helyett a friss fűszerekkel még finomabbak lesznek az ételek is. A Real Simple tippeket gyűjtött össze a fűszernövények gondzásához – ezekből osztunk meg néhányat.
Öntözés tapintás alapján
A legtöbb fűszernövényt nem szükséges minden nap meglocsolni, csak akkor, ha a földjük teteje tapintásra száraznak tűnik. Ha enyhén száraz a föld, locsoljuk meg egy kicsit a növényt, ha nedves, akkor még hagyjuk.
Biztosítsuk a megfelelő vízelvezetést
A portál szerint fontos, hogy megfelelő cserepet válasszunk a fűszernövényeknek, olyat, aminek az aljában egy vagy több lyuk is van, ami lehetővé teszi a felesleges víz elvezetését. Öntözéshez tegyük a növényt a mosogatóba, nedvesítsük meg a talajt, és hagyjunk időt, hogy le tudjon folyni a felesleges víz, ami megakadályozza, hogy a cserép alján sok víz álljon, ami a gyökerek rothadásához vezethet.
Legyen megfelelő a fény
A fűszernövények között vannak olyanok, amiknek több fényre van szükségük, míg másoknak nem nagy a fényigényük. A legtöbb fűszernek naponta legalább hat óra természetes fényre, közvetlen napfényre van szüksége, de olyan is, ami nem igényel ennyit.
Vannak olyan fűszerek, amelyeknek hasonló a fényigénye, ezeket érdemes együtt nevelni. Fényárnyékot kedvel a turbolya, a koriander, a menta, a petrezselyem, a tárkony és a kakukkfű. Napos helyet kedvel a bazsalikom, az oregánó és a rozmaring.
Tartsuk távol a mesterséges hőtől
A fényre szüksége van a fűszernövényeknek, de a fűtőtestektől, konyhai eszközökből származó meleg levegőtől érdemes ezeket távol tartani, mert ez kiszáríthatja a leveleit. Ugyanígy a hideg huzattól is érdemes védeni a téli hónapokban a növényeket.
Metsszük meg gyakran a fűszernövényeket
A metszés elősegíti a növények egészségesebb és gyorsabb növekedését, és a levelek begyűjtésével tovább maradhatnak a növények a növekedési fázisban. A metszéshez elegendő egy konyhai olló.