
Kép: Getty Images
A gasztroajándékok népszerűsége évről évre nő, hiszen mindenkit levesz a lábáról egy szépen csomagolt, illatos és finom házi készítésű meglepetés. Ráadásul ezekhez nem kell órákat a konyhában tölteni: néhány alapanyagból, kis kreativitással igazán különleges karácsonyi ajándék készülhet.
Narancsos-fahéjas granola – az egészséges reggelek ajándéka
Ha valami trendi finomságban gondolkodsz, a házi granola tökéletes választás.
Hozzávalók:
• 400 g zabpehely
• 80 g dió vagy mandula
• 60 g méz
• 40 g kókuszolaj
• 1 narancs reszelt héja
• 1 tk fahéj
Elkészítés:
A zabot keverd össze a dióval, narancshéjjal és fahéjjal. A mézet melegítsd össze a kókuszolajjal, majd öntsd a száraz részhez. 170 °C-on 20 perc alatt ropogósra pirul. Csinos üvegben, narancskarika-dísszel tökéletes ajándék.
Forró csoki keverék befőttesüvegben – a tél legédesebb ajándéka
Egy átlátszó üvegben rétegezve csodás látvány, elkészítve pedig igazi téli lélekmelengető.
Hozzávalók:
• 4 ek cukrozatlan kakaópor
• 4 ek porcukor
• 2 ek étcsoki forgács
• 1 ek instant tejpor
• mini pillecukor
Elkészítés:
Az üvegben rétegezd a kakaót, cukrot, tejport és csokidarabokat. A tetejére tegyél mini pillecukrot. A címkére írd: „Keverj el 2–3 evőkanál keveréket 2 dl forró tejben!”
Karácsonyi fűszerkeverék – az „egy mozdulat” gasztroajándék
Ha időszűkében vagy, ez a leggyorsabb, mégis nagyon finom megoldás.
Hozzávalók:
• 1 ek fahéj
• 1 ek gyömbér
• 1 tk szegfűszeg
• 1 tk szerecsendió
• 1 tk kardamom
Elkészítés:
A fűszereket egyszerűen keverd össze és adagold apró üvegcsékbe. Süteményekhez, teához, forralt borhoz tökéletes. Díszítsd masnival és kézzel írt címkével.
Fahéjas-vaníliás almasajt – különleges, tartós házi finomság
Az almasajt igazi karácsonyi különlegesség, amelyet ma már kevésbé készítenek, pedig egyszerű, mutatós és sokáig eltartható. Gasztroajándéknak tökéletes, mert szeletelhető, illatos és nagyon ünnepi.
Hozzávalók:
• 1 kg alma (tisztítva mérve)
• 150 g cukor
• 1 tk fahéj
• 1 vaníliarúd vagy 1 tk vaníliakivonat
• fél citrom leve
Elkészítés:
Az almát pucold meg, reszeld le vagy aprítsd. Egy lábosban keverd össze a cukorral, citromlével, fahéjjal és vaníliával. Lassú tűzön főzd kb. 40–50 percig, míg sűrű, lekvárszerű, majdnem formázható masszát kapsz.
Egy kisebb, folpackkal bélelt formába öntsd, hagyd teljesen kihűlni és legalább 1–2 napig száradni.
Szeletelhető, keksz mellé kínálható – és csodásan fest celofánba vagy elegáns papírdobozba csomagolva.
Tippek a csomagoláshoz
-
használj befőttesüveget, csatos üveget vagy dekor üvegcséket
-
jöhet a natúr zsineg, kraft papír
-
írj kézzel készített címkét
-
tehetsz mellé mini karácsonyi díszt is
A házi készítésű gasztroajándék nemcsak egyszerű és kreatív, de személyes üzenetet is hordoz: időt szántál arra, hogy valami igazán különlegeset adj. És valljuk be, ennél nincs is szebb karácsonyi gesztus.