A sült gesztenye finom téli csemege, amiből akár az ünnepi időszakban is érdemes készíteni egy adagot. A gesztenye sütésével kapcsolatban az Élelmiszeripari trendekkel, kockázatfigyelési hírekkel foglalkozó Rizikomter Facebook-bejegyzésében azt javasolja, hogy mielőtt a sütőbe tennénk, áztassuk be a gesztenyét 30 percre meleg vízbe, vagy főzzük 5 percig. Ezután vágjuk be a gesztenyék tetejét.
A gesztenyéket tegyük 180-200 °C-os sütőbe és süssük nagyjából 25 percig. Az oldal azt javasolja, hogy előtte permetezzük le vízzel a szemeket, vagy tegyünk a sütőlapra egy tál vizet, hogy ne száradjanak ki. Figyeljünk arra, hogy ne süssük túl a gesztenyéket!
A Foolproof Living a gesztenyé kiválasztásához azt javasolja, hogy keressük a gömbölyű, sima, fényes, folt- és penészmentes szemeket, és bizonyosodjunk meg arról, hogy nem túl száraz-e a héjuk.
A gesztenye egyszerűbb meghámozásához pedig azt javasolják, hogy a sütőből kivéve tegyük a gesztenyéket tiszta konyharuhába, majd csavarjuk bele, mintha egy zsák lenne, és hagyjuk így párolódni 10-15 percig. A hámozáskor óvatosan nyomjuk össze a gesztenyeszemeket egyesével a konyharuhában, majd tegyük át egy tálra. Amikor még meleg, de kellően kihűlt, húzzuk le a héjakat a bemetszéseknél.
A gesztenyéket megfűszerezve is tálalhatjuk, például fahéjas-cukros vajjal vagy mézzel meglocsolva, vagy sós-borsos-zöldfűszeres vajjal lelocsolva.