Család

Süss sütőben császármorzsát, itt van hozzá a tuti recept!

A császármorzsa igazi bajor desszert, ami nagy múltra tekint vissza. Ha még nem tetted meg, próbáld ki almaszósszal is baracklekvár helyett!
2024. Szeptember 26.

Finom császármorzsát szerencsére nemcsak szülőhazájában, a szomszédos Ausztriában ehetsz, hanem akár otthon is! Egyáltalán nem nagy ördöngösség elkészíteni, azzal pedig, hogy a sütőben sül, még időt is nyersz. Azt pedig, hogy milyen mesés illat lengi be a konyhát, míg készül, a képzelőerődre bízzuk. 

Süss sütőben császármorzsát, itt van hozzá a tuti recept!

Sütőben sült császármorzsa

Hozzávalók:

  • 350 g búzadara
  • 3 dl tej
  • 6 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 12 dkg cukor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 6 dkg mazsola (el is hagyható!)
  • 2 evőkanál vaj
  • A tetejére némi porcukor és (lehetőleg házi) baracklekvár

Így készül:

  1. Ha szeretitek a mazsolát és teszel a császármorzsába, első képésként áztasd be egy kis langyos vízbe.
  2. A búzadarát keverd el a szobahőmérsékletű tejben, add hozzá a vaníliás cukrot (ami ebből a rizsfelfújtból sem hiányozhat) és 15-20 percre tedd félre pihenni.
  3. Ha a búzaszemcsék annyira megduzzadnak, hogy túl száraznak érzed, adj még hozzá egy kevés tejet (1 dl-nél biztos nem kell több hozzá!)
  4. Egy másik tálban robotgéppel keverd el a tojássárgákat a cukorral, a sóval és a citromhéjjal, majd add a tejbe áztatott búzadarához.
  5. A tojásfehérjét verd kemény habbá és egy fakanállal forgasd a tésztához. Add hozzá a lecsepegtetett mazsolát is.
  6. Egy kivajazott tepsibe öntsd bele a császármorzsát, és told 180 fokra előmelegített sütőbe.
  7. Ahhoz, hogy készre süljön, körülbelül 20 percre lesz szükség, félidőben azonban érdemes kivenni, fakanállal átkeverni, majd visszatolni a sütőbe. Mikor kezd színt kapni, ezt ismételd meg, így éri el a semmihez sem fogható morzsás állagát.

Fotó: Getty Images