Finom császármorzsát szerencsére nemcsak szülőhazájában, a szomszédos Ausztriában ehetsz, hanem akár otthon is! Egyáltalán nem nagy ördöngösség elkészíteni, azzal pedig, hogy a sütőben sül, még időt is nyersz. Azt pedig, hogy milyen mesés illat lengi be a konyhát, míg készül, a képzelőerődre bízzuk.
Sütőben sült császármorzsa
Hozzávalók:
- 350 g búzadara
- 3 dl tej
- 6 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 12 dkg cukor
- 1 bio citrom reszelt héja
- 6 dkg mazsola (el is hagyható!)
- 2 evőkanál vaj
- A tetejére némi porcukor és (lehetőleg házi) baracklekvár
Így készül:
- Ha szeretitek a mazsolát és teszel a császármorzsába, első képésként áztasd be egy kis langyos vízbe.
- A búzadarát keverd el a szobahőmérsékletű tejben, add hozzá a vaníliás cukrot (ami ebből a rizsfelfújtból sem hiányozhat) és 15-20 percre tedd félre pihenni.
- Ha a búzaszemcsék annyira megduzzadnak, hogy túl száraznak érzed, adj még hozzá egy kevés tejet (1 dl-nél biztos nem kell több hozzá!)
- Egy másik tálban robotgéppel keverd el a tojássárgákat a cukorral, a sóval és a citromhéjjal, majd add a tejbe áztatott búzadarához.
- A tojásfehérjét verd kemény habbá és egy fakanállal forgasd a tésztához. Add hozzá a lecsepegtetett mazsolát is.
- Egy kivajazott tepsibe öntsd bele a császármorzsát, és told 180 fokra előmelegített sütőbe.
- Ahhoz, hogy készre süljön, körülbelül 20 percre lesz szükség, félidőben azonban érdemes kivenni, fakanállal átkeverni, majd visszatolni a sütőbe. Mikor kezd színt kapni, ezt ismételd meg, így éri el a semmihez sem fogható morzsás állagát.
Fotó: Getty Images