Család

Százéves a Cézár-saláta receptje – ebből áll a klasszikus változat

Történészek szerint 1924-ben találták fel egy mexikói városban.
2024. Július 09.
(Kép forrása: Getty Images)

(Kép forrása: Getty Images)

A mára világszerte ismertté vált Cézár-saláta receptje megalkotásának századik évfordulóját ünnepelték vasárnap a mexikói Tijuanában, ahonnan az étel gasztronómiai világhódító útjára indult – számolt be róla az MTI. Történészek szerint ugyanis az amerikai határához közeli mexikói városban találták fel 1924-ben az eredetileg ételmaradékok felhasználásával megalkotott fogást.

A saláta feltalálójának Cesare Cardini olasz származású szakácsot és étteremtulajdonost tartják. Az MTI szerint Cardini 1924. július 4-én Tijuanában amerikaiakat szolgált ki, akik az amerikai függetlenség napját italozással akarták megünnepelni a hazájukban érvényben lévő alkoholtilalom idején. A hatalmas vendégsereg kiszolgálására Cardini az elbeszélések szerint végül kénytelen volt mindent egy hatalmas fatálba aprítani, amit még a konyhában talált, s így született meg a Cézár-saláta, amely a közhiedelemmel ellentétben nem Julius Caesarról, hanem Cardiniről kapta a nevét. Az eredeti salátát a vendég asztalánál állítja össze a szakács.

 

 

Ma, száz évvel később, a tijuanai Caesar’s Restaurant étteremben ugyanígy, a vendégek előtt egy hatalmas fatálban készítik a salátát, amely a klasszikus recept alapján római salátából, paprikából, parmezánból, főtt tojásból, valamint egy mustárból, olivaolajból és citromból készült öntetből áll.

Időközben azonban a recept – bár alapjában változatlan maradt – további adalékokkal, így például szardellával bővült – idézik Claudio Poblete mexikói szakácsot, aki a századik évforduló apropójából egy könyvet is megjelentetett. Poblete szerint a saláta azért egyetemesen népszerű, mert olyan hozzávalókból áll, amelyek „alapvetőek az emberi táplálkozás szempontjából”.

Forrás: MTI