Család

16 jel, hogy túl kritikus szülők neveltek

Ha valaki túlságosan kritikus szülővel nő fel, annak hosszú távú hatásai lehetnek az önbecsülésére. 
2023. Január 05.
nő tükörbe néz
Fotó: Getty

„Volt egy kedves barátom az egyetemen, aki valahogy mindig alábecsülte magát – írja egy pszichoterapeuta a psychologytoday oldalon. – Remek srác volt, akit könnyű volt megszeretni, ezért furcsa volt ez az önkritika. Aztán amikor találkoztam az apjával, egyből mindent megértettem. Még néhány órát is nehéz volt elviselni a társaságában, mivel állandóan kritikus és lekezelő volt. A következő 16 jel kutatásokon, valamint pszichoterapeutaként végzett megfigyeléseimen alapul: általában ezek jellemzik azt, aki hasonló szülő mellett nő fel.”

1.  Nehezen bízol magadban

Az állandó kritika az élet korai szakaszában azt a benyomást keltheti, hogy amit gondolsz, érzel vagy teszel, az valamilyen módon helytelen. Ennek eredményeként gyakran gyötör az önbizalomhiány.

2.  Habozol új kihívások elé állni

Az önbizalomhiány és az alacsony önbizalom megnehezíti, hogy higgy abban, hogy képes vagy megfelelni egy új feladatban. Gyakran előfordul, hogy biztonsági játékot játszol, és inkább meg sem próbálsz valamit, mintsem kockáztasd a kudarcot.

3.  Nehezen állsz fel a hibákból

Tévedni emberi dolog, de ha a hiba a tiéd, az a hiányosságaid megerősítésének tűnik. Még egy egyszerű vétek is emlékeztethet minden múltbeli kudarcra, miközben önértékelésed tovább zuhan.

4.  Hajlamos vagy perfekcionizmusra

A tökéletességért tett erőfeszítéseidet nem a munkád iránti büszkeség vezérli, hanem az attól való félelem, hogy kiderül az alkalmatlanságod.

5.  Sok időbe telik egy feladat elvégzése

Egy e-mail elkészítése, a születésnapi üdvözlőlap kiválasztása, a dolgozat megírása vagy bármi más hosszú ideig tarthat, mivel megpróbálod elkerülni a legkisebb hibát is. Még az is előfordulhat, hogy elmulasztasz határidőket, mivel a „megfelelő” megoldás keresése zavarja a dolgok elvégzését.

6.  Folyamatosan bocsánatot kérsz

Anyukád vagy apád gyorsan éreztette veled, ha rosszat tettél. Amikor a barátai azt mondják neked, hogy nem kell állandóan azt mondanod, hogy „bocsánat”, hidd el nekik!

7.  Gyakran védekezel

Gyerekként megtanultad, hogy ráhangolódj a lehetséges támadásokra, így védekezhetsz ellenük. A védekező reakcióid viszont azt az érzetet kelthetik, hogy képtelen vagy elfogadni más álláspontokat.

8.  Nehezen hiszel a hozzád hasonló emberekben

Még akkor is, ha a barátok és a család kifejezik irántad való szeretetüket, legbelül azt gyanítod, hogy elegük van belőled. Ez a tendencia különösen erős lehet, ha a szüleid zavarba ejtően vegyes üzeneteket küldtek neked, egyik pillanatban kedvesen bántak veled, majd a következőben kemény szavakkal illettek.  

9.  Nehezen fogadod a dicséretet

Ha valaki valami kedveset mond neked, megtalálod a módját, hogy elhárítsd – gyakran önkritikával. Ha például azt mondják, hogy tetszik nekik az új inged, akkor azt mondod, hogy nem ez a legjobb szín számodra. Ilyen vagy olyan módon semlegesítesz minden rád irányuló pozitívumot.

10. Szorongsz társas helyzetekben

Mivel nem bízol mások pozitív ítéletében, gyakran félsz a véleményüktől. Aggódhat amiatt, hogy megszégyeníted magad a munkahelyeden, valami megalázó dolgot teszel nyilvánosan vagy kínos helyzetbe kerülsz egy beszélgetésben.

11. Kemény az önkritikád

Kritikus szüleid hangja belsővé válik, és most a kritikájuk már belülről érkezik. Ha nagyon figyelsz, előfordulhat, hogy saját szavaidban a szüleid hangja visszhangzik.

12. Hajlamos vagy depresszióra

Mindezek a negatív önértékelések és az alkalmatlanság érzése megvisel, és ezt a hangulatod is megszenvedi. Sajnos előfordulhat, hogy még amiatt is kritizálod magad, mert depressziós vagy, ami az önutálat lefelé irányuló spirálját hozza létre.

13. Hajlamos vagy kritikusnak lenni másokkal szemben

Bármennyire nem szereted, ha kritizálnak, nehéz nem ezt tenned másokkal. Könnyen és automatikusan meglátod a hibákat bennük, és saját önkritikád tükröződik a másokhoz való hozzáállásodban – talán védekezésül alacsony önértékelésed ellen.

14. Feszült a kapcsolatod a testvéreiddel

Sajnálatos, hogy a szülők rossz bánásmódja gyakran nehéz testvéri kapcsolatokba torkollik. Bár jóban lehetsz velük, hiányzik egy alapvető bizalomérzet.

15. Gyakran túlgondolod a dolgokat

Az önbizalomhiány arra késztet, hogy sok időt tölts a fejedben: elemzéssel, áttekintéssel, találgatásokkal. Vagyis túl sokat „agyalsz”.

16. Folyton úgy érzed, hogy bizonyítanod kell

Alapvetően nem érzed úgy, hogy “elég” vagy – nem elég okos, nem elég jó a megjelenésed, nem vagy elég sikeres, elég gazdag. Ezeket az érzéseidet keményen dolgozva próbálod pótolni. Nem mindenkiben alakulnak ki ezek a minták, akiket sok önkritikával neveltek fel, és ha van néhány, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy veled is ez a helyzet. De ha magadra ismersz ebben a leírásban, szánj egy percet arra, hogy átgondolod a múltat!

És nyugodj meg: ezek a tendenciák nincsenek kőbe vésve. Lehet, hogy nem fordíthatod meg őket teljesen, de következetes tudatossággal és gyakorlással új viselkedésformákat tanulhatsz meg – egy esetleges terápia ebben sokat segíthet. Elsőként azonban itt egy egyszerű feladat: tedd fel magadnak a kérdést, hogy van-e valami apró dolog, amivel ma kedveskedhetsz saját magadnak! Hiszen törődést érdemelsz, és nem kritikát.