Gyerek

Növeli az önbizalmát a gyereknek, ha segít a házimunkában

A házimunka végzése fontos készségeket tanít a gyerekeknek, és még az önbizalmukra is pozitív hatással van. Milyen otthoni teendővel érdemes bevezetni a házimunka végzését?
2022. Október 09.
gyerekek beágyaznak házimunka
Ezért is hasznos, ha házimunkát végeznek a gyerekek.

Amy Porin pszichoterapeuta, engedéllyel rendelkező klinikai szociális munkás, és a 13 Things Strong Kids Do (13 dolog, amit az erős gyerekek tesznek – a szerk.) elmondta a Verywell portálnak, hogy: „A házimunkák számos fontos érzelmi és szociális leckét tanítanak a gyerekeknek. Megtanulják, hogy felelősségteljes emberekké váljanak, akik megértik, mennyire fontos kivenniük ebből a részüket”.

Már egy egyszerű feladatnak is pozitív a hatása

Az egyik legjobb bevezető házimunka a kisgyerekeknek Morin szerint a reggeli beágyazás, ami egyszerű és gyorsan elvégezhető.

Lehet, hogy a beágyazás egyszerű, de már ennek az egyszerű házimunkának is jelentős hatása lehet a gyermekekre. A kutatások kimutatták, hogy azok, akik gyerekkorukban házimunkát végeznek, boldogabbak, egészségesebbek és függetlenebb felnőttekké válnak. „A házimunkák javítják az önbecsülésüket, mert felismerik, hogy képesek változtatni” – magyarázta Morin. „Sikerélménnyel is jár, és látják, hogyan hat másokra a viselkedésük.”

Így tanítsd meg beágyazni

Morin azt tanácsolja, hogy a lehető legpontosabb utasításokat adja a szülő a gyereknek, lépésről lépésre elmagyarázva a beágyazást. „Ez magában foglalhat bármit a lepedő megigazításától, a párnák rendszerezéséig, attól függően, hogy mennyire lesz rendetlen a gyermek ágya egyik napról a másikra” – mondta.

Érdemes tehát minden lépést átbeszélni vele – például „először felemelem és megigazítom a lepedőt”, „ezután felemelem a takarót és betakarom az ágyat”, „végül megigazítom a párnákat” –, majd az ágy egyik oldalán megmutatni, miközben ő a másikon végzi ugyanezt. A végén mutasd meg neki, hogy milyen az ágy, amikor be van vetve. Az alapok elsajátítása után kérd meg arra, hogy próbálja meg ő is, miközben te felügyeled.

A beágyazás azért is lehet hasznos kezdeti feladat, mert minden nap meg kell csinálni, és rászoktathatja a gyerekeket a házimunka végzésére, és motiválhatja más feladatokra. „Ha reggel bevetik az ágyukat, arra is lehetőségük nyílik, hogy reggelt sikerélményt éljenek át, és így jobban indulhat a napjuk” – tette hozzá Morin.

Szórakoztató is lehet, és jobban rögzítheti a feladatot, ha a gyermek ”megtanít” valaki mást is arra, hogyan kell beágyazni, így például megmutatja egy babának vagy plüssállatnak. Minél többet gyakorol, annál magabiztosabb lesz.

Forrás: verywellfamily.com

Nyitókép forrása: Getty Images