Család

Társkeresés válás után: így mondd el a gyereknek

A bemutatással még várnál, de addig is beszélj-e arról a gyerekkel, hogy randizol? Ez a szakértő véleménye.
2023. Március 14.
társkeresés párkereső applikáció okostelefonon
Fotó: Getty Images

Egy válás vagy különválás után, kisebb-nagyobb gyerekekkel nem egyszerű az ismerkedés. És lehet, hogy nem is ez a dolog legnehezebb része: sokaknak okoz problémát, hogyan beszéljenek minderről a gyerekeikkel. A Yahoo újságírója, Suzanne Hayes egy egészen drasztikus módját választotta a helyzet kezelésének: egy csalódást követően (bemutatta új választottját a gyerekeinek, majd a kapcsolat tönkrement, szakítás lett a vége) úgy döntött: egyáltalán nem beszél arról a gyerekeivel, hogy randizik. Semmit nem mesélt nekik arról, hogy a szabad estéit mivel tölti, eltitkolta a gyerekei elől, hogy egyáltalán megpróbált ismerkedni. Ami persze azt is magával hozta, hogy esélyt sem adott magának egy újabb igazi kapcsolatra, és ezt tervezte egészen addig, amíg a gyerekei vele laknak. Jó tervnek tűnt – egy ideig. Aztán mikor a dolog kezdett furcsává és kellemetlenné, kényelmetlenné válni számára, pszichológus szakértő segítségét kérte, hogyan kezelje a helyzetet. Glenda Lux legjobb tippjeiből válogattunk, amelyek minden egyedülálló, új, boldog kapcsolatra vágyó szülőnek nagy segítséget jelenthetnek.

1. Nem kell sietni

Valóban nem szabad túl korán bemutatni az új szerelmet a gyerekeknek, időt kell hagyni arra, hogy stabilizálódjon

a család élete a különválás után.

2. A titkolózás rossz

Azonban amikor úgy érzed, készen álltok, ne húzd az időt felesleges titkolózással. Azt szeretnéd, ha a gyerekeid őszinték lennének veled, ugye? Akkor ők is elvárhatják ugyanezt tőled – természetesen az ő érettségüknek megfelelő magyarázatokkal.

3. Ne hivatkozz rájuk!

Ha félsz belekezdeni a randizásba, vagy tartasz a kellemetlen beszélgetéstől, bemutatástól, az teljesen rendben van. Ezek mindegyike nehéz helyzet, ám meg tudsz velük birkózni előbb-utóbb. De ne győzd meg magad arról, hogy a gyerekek érdekében kamuzol nekik, vagy miattuk maradsz egyedül. Magadat is becsapod ezzel, és egy olyan terhet raksz rájuk, amire semmi szükségük.

4. Ne hazudozz!

Egy ideig megoldható, hogy nem beszélsz az új szerelmedről vagy arról, hogy próbálsz randizni. De amikor hazugságokhoz kell folyamodnod ahhoz, hogy ne kelljen a nyilvánvalóról beszélned, az már nem oké. Azzal lerombolod a közöttetek lévő bizalmat, és sokkal rosszabbat tehetsz a kapcsolatotoknak a gyerekeddel vagy gyerekeiddel, mintha nagy vonalakban, számukra érthetően elmondanád, mi a helyzet.

5. Engedd meg magadnak!

Attól még, hogy vágysz egy boldog kapcsolatra, nem hagyod cserben a gyerekeidet. Teljesen természetes dolog, hogy boldogságra vágysz, és miért ne randizhatnál a szabadidőben? Ha megoldható, hogy legyen énidőd, ha tudod nyugodtan másra bízni a gyerekeket, és a randizás tölt fel, akkor tedd azt. (Ha még nem vágysz kapcsolatra, még nem érzed késznek magadat az ismerkedésre, az is oké – adj magadnak időt.) Nem kell suttyomban randiznod, letagadni, hová mész, arra kell mindössze figyelned, hogy az életkoruknak, az érettségüknek és az aktuális lelki állapotuknak megfelelő mennyiségű információt adj nekik.

Forrás: Yahoo.com