Család

Tippek az egészségesebb fánkhoz

Néhány változtatással egészségesebb lehet a farsangi fánk.
2024. Február 02.
(Kép forrása: Getty Images)

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Terítéken az egészség Facebook oldalán osztott meg egy bejegyzést nemrégiben, amiben a farsangi fánksütéssel kapcsolatban ajánlanak néhány tippet, amivel egészségesebben készíthetjük el ezt a finomságot.

Az egyik javaslatuk, hogy rostdúsabbá tehetjük a tésztát, ha a fehér liszt harmadát teljes kiőrlésűre cseréljük a tésztában.

A csörögefánk készítésénél azt ajánlják a bejegyzésben, hogy azt „ne süssük túl sötét színűre, így csökkenthetjük a keletkező káros vegyületek mennyiségét”.

A fánkokat bő olaj helyett akár forrólevegős-sütőben, airfryerben is megsüthetjük – „a sütőben a tészta tetejét kevés mogyoró-olajjal megkenve különleges ízt kap a fánkunk” – tanácsolják.

A fánk díszítéséhez és betöltéséhez is adnak néhány ötletet: a csokis-cukros bevonatok helyett olajos magokkal, aszalványokkal, vagy liofilizált gyümölcsökkel is lehet megszórni a fánkokat, a töltelék pedig lehet cukormentes lekvár vagy almapüréből főzött fűszeres szósz is.

„Az egészségtudatos táplálkozás részeként a fánkot is beépíthetjük az étrendünkbe, a mennyiségre és a gyakoriságra viszont mindenképp figyeljünk! Az ünnepi időszakban főétkezés részeként egy-egy alkalommal, tartalmasabb leves után második fogásként, vagy desszertnek is tálalhatjuk” – javasolja a MDOSZ.