A tojás számtalan elkészítése közül az egyik a főzés, a keményre főtt tojásokat pedig a szendvicsek ízesítése és fehérjével gazdagítása mellett ebédkészítésnél is fel tudjuk használni, a klasszikus rakottkrumpli mellett más rakottasokban, tésztaételekben, pizzán, tortillaban és hasonlók, és persze a kaszinótojás és a töltött tojás is kedvelt fogások. A tojások megpucolásával azonban időnként meggyűlhet a bajunk.
A Today gyűjtött össze néhány hasznos tippet, amivel egyszerűbb lehet meghámozni a főtt tojásokat. Ezek között az egyik, hogy azt tanácsolják, hogy ne a szuperfriss tojásokat főzzük meg, erre a célra jobbak a már nagyjából egyhetes tojások, ezeket könnyebb lehet megfosztani a héjuktól.
A portál szerint már a főzésnél is van olyan trükk, ami segítheti az egyszerűbb tojáspucolást. Azt javasolják, hogy ne hideg vízben együk fel a tojásokat a tűzhelyre, hanem forráskor tegyük ezeket óvatosan a fazékba, és forraljuk ezután erős lángon fél percig. Ezután vegyük le a lángot, majd enyhe, lassú tűzön főzzük fedő alatt tíz percig a tojásokat.
A következő lépésként azt tanácsolják, hogy a főzési idő lejártával vegyük le a tojásokat a tűzről, öntsük le róluk a forró vizet, majd óvatosan rázzuk ezeket előre-hátra az edényben, hogy enyhén megrepedjenek. Ezután azonnal engedjünk rájuk hideg vizet, és akár néhány jégkockát, majd hagyjuk állni, amíg kellően lehűlnek.
A portál a tojások víz alatti megpucolását javasolja: a csapot megnyitva a folyó víz alatt is meghámozhatjuk, de a vízpazarlásra tekintettel jobb ötlet lehet a hideg vízfürdőben meghámozni a főtt tojásokat. Előtte enyhén ütögessük meg a tojásokat egy kemény, sima felületen.
Ha néhány tojás kell meghámozni, akkor egy gyors és remek módszer lehet, ha egy kis részen leszeded a héjat, és becsúsztatsz egy kanalat a tojás és a héj közé, majd elforgatod a kanalat, hogy kiszabadítsd a héjból a tojást.
De ha több tojásra van szükség? Ekkor tegyél egy műanyag dobozba egyszerre nagyjából öt lehűtött főtt tojást, engedj rá kevés hideg vizet, fedd le a fedővel a dobozt, majd óvatosan rázd össze addig, amíg le nm jön a héj a tojásokról.