A xilit tesztelése során kutatók rájöttek, hogy az édesítőszer csaknem megkétszerezi a szívroham, a stroke, és az ezekkel kapcsolatos halálozás kockázatát, abban az esetben, ha valaki nagy mennyiségben viszi be a szervezetébe, írja a CNN.
A kutatók 1157, épp szívvizsgálatok átesett ember vérmintáját elemezték, valamint 2100 olyan személytől is vettek mintát, akiknél nagyobb lehet a szívbetegségek kockázata. Az eredmények szerint az alacsony dózisú fogyasztásához mérten azok, akik nagy mértékben fogyasztották a xilitet, megkétszereződött a szívroham és a stroke kockázata.
Stanley Hazen, a tanulmány vezető szerzője a lapnak elmondta: amikor egészséges önkénteseknek adtak olyan italt, amiben xilit volt, rövid időn belül arra lettek figyelmesek, hogy a vér glükózszintje az ezerszeresére emelkedett. Ez az arány a cukortartalmú üdítőknél átlagosan 10-20 százalékos emelkedést jelent.