Ha nem szeretnéd, hogy a zöldségek és gyümölcsök túl hamar megromoljanak, arra is érdemes figyelned, hogy melyik mellé mi kerül a hűtőben vagy a kamrában. Vannak ugyanis olyan gyümölcsfajták, amik leszedve is tovább érnek, és más zöldséget vagy gyümölcsöt is tovább érlelnek.

(Kép forrása: Getty Images)
Ezért nem jó együtt tartani bizonyos gyümölcsöket
Nemrégiben osztott meg egy hasznos bejegyzést Facebook-oldalán az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglakozó Rizikometer, amiben arról írnak, hogy bizonyos gyümölcsöket és zöldségeket nem érdemes egymás mellett tárolni. „Ennek oka az etilén nevű növényi hormon: a betakarítás után is tovább érő gyümölcsfajták (alma, körte, banán, paradicsom) által kibocsátott anyag felgyorsíthatja más utóérő gyümölcsök érését, viszont a nem utóérő fajták (burgonya, paprika, uborka, brokkoli, karfiol, káposztafélék, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, ananász) a közelükben gyorsabban tönkremennek” – hívták fel rá a figyelmet a posztban.
Utóbbiak közelébe tehát nem érdemes olyan gyümölcsöt tenni, mi etilént termel. Viszont előfordul, hogy éppen ezt a tulajdonságukat ki tudjuk használni, ha felgyorsítanánk valamilyen gyümölcs érését.
Ahogy arról korábban írtunk, az is segíthet, hogy tovább eltarthatók legyenek ezek az élelmiszerek, ha figyelünk arra, milyen hőmérsékleten tároljuk. Vannak ugyanis olyan zöldségek és gyümölcsök, amik szobahőmérsékleten tárolhatók, vannak, amiket érdemes a konyhapultra tenni, majd a hűtőszekrénybe, amikor már megérettek, és olyan is, amit jobb a hűtőben tartani – erről itt olvashatsz.