Egyéb

10 dolog, amit bárcsak valaki elmondott volna nekem, mielőtt második babám születik

A kis tesónál a dolgok kicsit másként alakulnak, mint első alkalommal. Kevésbé fogsz törődni azzal, hogy tökéletes szülő légy. A pároddal és a barátaiddal töltött idő még fontosabb lesz.
2022. Augusztus 18.
Fotó: Getty

Amikor szülővé válsz, minden megváltozik. Az alvásidőd a felére csökken, állva eszel, és nem leszel biztos abban, hogy milyen nap van – az első gyermeknél legalábbis. Amikor azt hiszed, hogy már nyerő stratégiád van, jön a második baba, és az élet még érdekesebbé válik.

1.  Könnyebb, mint gondolnád

Hogy őszinte legyek, halálra rémültem, hogy milyen nehéz lesz egy második babával. Az elsőszülöttem alig múlt kétéves. A második születése utáni első néhány hónapban gyakran úgy éreztem, mintha sűrű ködben járnék. De miután rátaláltam a nekem beváló rutinra, ez oszlani kezdett. Igazán könnyebb csak akkor lett a dolog, amikor elkezdtem kimozdulni otthonról, és kezdtem megszeretni a szerepet, hogy kétgyermekes anya vagyok.

2.  Sokkal ösztönösebben csinálod majd

Az első terhességed alatt valószínűleg minden létező babás könyv ott sorakozott a könyvespolcodon, és vélhetően mindet is elolvastad A-tól Z-ig. És amikor már azt hiszed, hogy mindent értesz, jön a második baba, és a hatalmat átveszik anya megérzései. Már mersz ösztönös anya lenni, és amúgy sincs időd bármit is keresgélni a Google-on egy szimultán etetés és pelenkacsere között.

3.  Az elsőszülött újra baba lesz

Elkövettem azt a hibát, hogy a második terhességem utolsó heteibe próbáltam belezsúfolni a kisgyermekem bilire szoktatását. Bár kezdetben működött, a kicsi születése után a fiam gyorsan visszatért a pelenkázáshoz. Szülői kudarcként emlegettem ezt, pedig valójában nagyon gyakori, hogy a gyerekek visszatérnek a “##babásabb” viselkedéshez, amikor egy testvér csatlakozik a családhoz: ők is újra kicsik akarnak lenni, hogy többet foglalkozzanak velük.  

4. A babakönyv még mindig nem készül el

Az első babánál a legtöbben naplót vezetnek: leírnak minden fontos eseményt a piciről és képeket csatolnak. Amikor másodszorra is terhes lettem, fontos célommá vált befejezni az első könyvet, de ez sem történt meg azóta. A másodikat pedig már el sem kezdtem… El kell fogadnunk a tényt, hogy a nevelés és a szülői szerep nem minden pillanat tökéletes dokumentálását jelenti.

5. A szoptatási problémák nem tűnnek el varázsütésre

Ha azt mondanám, hogy első alkalommal nehezen éltem meg a szoptatást, az enyhe kifejezés lenne. Őszintén hittem, hogy a második gyermekemmel sokkal könnyebb lesz – legalábbis mindenki ezt mondogatta nekem. Csakhogy kiderült, hogy van egy olyan rendellenességem, ami miatt nem tudok elegendő tejet termelni a babám táplálásához. Így inden erőfeszítésem ellenére a szoptatás másodszorra sem lett könnyebb, és hallom, hogy sok nő küzd második gyermeke szoptatásával.

6. Még a legrosszabb pillanataidban is szeretni fogsz szülőnek lenni

Ha csak egy kis időt is töltesz a közösségi médiában, akkor úgy érezheted, hogy a szülőség tönkreteszi az életedet. Néhány bejegyzésből az tűnik ki, hogy ez egy soha véget nem érő katasztrófa. Igen, vannak napok, amikor úgy érzem, legszívesebben bezárkóznék a mosókonyhába, és soha nem jönnék ki, persze amikor kijövök, és a gyerekeim ott várnak vigyorogva, minden fájdalmam elmúlik.

7. Nagyobb szükséged lesz a barátaidra és a tágabb családodra, mint valaha

A barátokkal és a családdal töltött idő a második alkalommal még fontosabbá válik. Minden támogatás felbecsülhetetlen.

8. A partnereddel töltött idő egyre fontosabbá válik

Ha gyerekeid születnek, mindenki azt mondja: “Készülj fel rá, hogy elfelejtheted a pároddal töltött időt.” Ha két gyereketek lesz, ők valóban minden energiátokért versengeni fognak, de továbbra is fontos, hogy fektess be a kapcsolatodba. És hidd el, nagyon hálás leszel, hogy időt szakítasz erre – még akkor is, ha csak a mosókonyhában tudtok néha együtt lenni…

9. A gyerekek megbocsátanak és felejtenek

Sokáig meg voltam győződve arról, hogy minden szülői szerencsétlenségem oda fog vezetni, hogy a gyerekeim örökké mérgesek lesznek rám, és megutálnak. Ám a gyerekek kicsit olyanok, mint a gumiszalagok. Ha csak egy kicsit nyújtod őket, “visszapattannak”. Tanulnak (és profitálnak) az elkövetett hibákból. Szóval lazíts, és ne légy olyan kemény magaddal. A gyerekek megbocsátanak és felejtenek.

10. A testvérek imádni fogják egymást – és te is ezt

Aggódtam, hogy ha a két gyerek korban közel áll egymáshoz, akkor a lakás háborús övezetté válik. De pont az ellenkezője történt: imádják egymást. Nyilván civódnak, de sokkal több a szép pillanat, és olyan jó fürdőzni ezekben!

Forrás: Businessinsider