Egyéb

Alkalmasságit a családtervezőknek!

Munkába álláskor alá kell vetnünk magunkat egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak. Autóvezetéskor is természetes, hogy ellenőrzik rátermettségünket. Paradoxon, hogy életünk legnagyobb vállalkozását, a gyermekvállalást nem előzi meg alkalmassági vizsgálat.

A korszerű és hatékony ismereteket és módszereket magába foglaló családtervezés segítségével a leendő szülők ma már sokat tehetnek azért, hogy gyermekeik minél egészségesebben, minél jobb testi és szellemi adottságokkal jöhessenek világra. A pozitív csa­ládtervezés célja, hogy biztosítsa a gyermekek számára fogamzásuk, méhen belüli fejlődésük, születésük optimális feltételeit.

Gyermeket vállalni kétségtelenül életünk egyik legnagyobb vállalkozása; furcsa tehát, hogy sokáig a szülőségre, családtervezésre való alkalmasság ellenőrzésére nem volt mód.Az 1984 óta működő Családtervezési Szolgáltatás keretében (ma az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben) végzett családtervezési alkalmassági vizsgálat ma már erre kínál lehetőséget.

Mikor mondhatjuk, hogy alkalmas?

A minőségi értelemben vett családtervezés segítségével a gyermekek egészségesebben jönnek világra, csökken a veleszületett rendellenességek aránya, a koraszülés, a méhen kívüli terhesség.

Az erre épülő családtervezési modell három lépésből áll, és az ún. alkalmassági vizsgálattal kezdődik. Ezt követi egy három hónapos felkészülés a fogamzásra. Végül pedig a program a kora-terhesség fokozott védelmével, a várandósgondozásra irányítással, beutalással végződik.

A családtervezési alkalmassági vizsgálat több komponensű, és az alábbiakat foglalja magába:

  • genetikai alkalmasság tisztázása,
  • terhességi alkalmassági vizsgálat,
  • szexuális úton terjedő betegségek szűrése,
  • a családtervező férfi alkalmasságának vizsgálata,
  • pszichoszexuális alkalmasság felmérése,
  • veszélyállapotok kizárása.

A családtervezési alkalmasság feltérképezése ezen a ponton a programot végző szakképzett védőnők feladata; melyhez strukturált interjúk, kérdőívek, laborvizsgálatok nyújtanak segítséget. Ezt egészítik, egészíthetik ki speciális orvosi konzultációk: genetikai tanácsadás, nőgyógyászat, andrológia, szexuál-medicinai, pszichiátriai, pszichológiai konzultáció.

Megváltoztatható örökség?

A genetikai alkalmasság tisztázására a családtervezők családfájának felvétele és értékelése szolgál alapul. A rendellenességek és betegségek családfán való elhelyezkedése segíthet eredetük tisztázásában, s így elkülöníthetővé válnak az örökletes (genetikai), a komplex, valamint a szerzett betegségek. Komplex betegségek esetén (pl. magas-vérnyomás, depresszió, allergiák) a családtervezési alkalmassági vizsgálat keretében felhívják a családtervezők figyelmét tervezett gyermekük szokásosnál nagyobb kockázatára. Megbeszélésre kerülnek mind az ártó külső hatások (melyek az örökletes hajlamot betegséggé változtatják), mind a védő hatások, melyek a hajlam érvényesülését megakadályozhatják.

Genetikai probléma esetén, valamint, ha a családtervező nő 35 év felett van, genetikai tanácsadáson szükséges részt venni. Ha a családban örökletes ártalom valószínűsíthető, a genetikus orvos ad tanácsot. A szakember pontos képet ad arról, vajon mekkora az esélye adott betegség újbóli előfordulásnak, és válaszol arra a fontos kérdésre is, hogy megelőzhető-e a baj.

Ha a családtervező nőnél felmerül olyan betegség, mely a terhesség kihordását befolyásolja (pl. cukorbetegség, epilepszia), előzetes vizsgálatokkal és kezelésekkel kell a terhesség vállalását előkészíteni.

Egészséget, nem betegséget

A várandósság sikerességének érdekében nagyon fontos a szexuális úton terjedő betegségek felismerése és fertőzöttség esetén nőgyógyászati kezelése.A családtervező férfi alkalmassági vizsgálata tulajdonképpen a nemzőképesség ellenőrzését jelenti. A megtermékenyítő képesség valamint a fertőzések kiszűrésére a spermavizsgálat kínál lehetőséget.

Mivel a fogamzás a nemi élet eredménye, ezért az alkalmasság feltérképezése során mindenféleképpen szükséges a szexuális életre, szexuális harmóniára vonatkozó problémafeltáró kikérdezés. Ha ennek során problémára derül fény, akkor szexológushoz irányítják a családtervezőket.

Bizonyos betegségek (pl. vírusok) a várandósság alatt a magzat rendellenességét vagy az újszülött betegségét okozhatják. Ezért fontos – vérvizsgálattal – tisztázni még a fogantatás előtt a családtervező nő rubeola (rózsahimlő), valamint varicella (bárányhimlő) védettséget. Fogékonyság esetében (ha nem esett át betegségen, vagy nem kapott oltást) védőoltást javasolnak még a várandósság előtt.

Az esetleges családtervezési “alkalmatlanságot” jobb még a terhesség bekövetkezte előtt feltárni, a veszélyeket megfelelő kezeléssel kiküszöbölni, vagy legalábbis korlátozni. Így derülhet ki – még időben – a nehezített fogamzás veszélye, így előzhető meg sok sikertelen terhesség; s nem utolsó sorban így vághat bele egészségtudatosan és felkészülten egy felelősségteljes pár a családtervezés művészetébe.

Forrás: HáziPatika.com