Egyéb

Így segítheted a teherbe esést vérvétellel

Ma már egyre több pár tudatosan hozza meg a döntést: kisbabát szeretnének. Erre azonban testileg és lelkileg is érdemes felkészülni.
2022. Július 28.
Így segítheted a teherbe esést vérvétellel (fotó: Getty Images)

Már a várandósság időszakában elvégzendő teendőkről, kötelező vizsgálatokról, ajánlott életmódbeli változásokról sokat hallhatunk, pedig már a fogantatást megelőzően sokat tehetünk azért, hogy kisbabánk egészségesen születhessen, és később is megfelelő módon fejlődhessen.

Egészséges mama = egészséges baba?

A rohanó életvitel, a sok stressz és számtalan külső tényező is hatással lehet a sikeres fogantatásra, de ami igazán nagy hatással lehet az a szervezetünk állapota. Éppen ezért, első lépésként érdemes egy komplex laborvizsgálatot elvégeztetnünk, amely átfogó és megbízható képet ad a leendő kismamák általános egészségi állapotáról, és arról is, milyen ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket kell pótolnunk a sikeres várandósság érdekében – hangsúlyozza Máthé Andrea, a SYNLAB klinikai biokémikusa.Már egyetlen vérvételből rengeteg információt megtudhattunk saját magunkról, így a gyermekvállalás gondolatának felmerülésekor érdemes egy úgynevezett “családtervező” laborvizsgálatot elvégeznünk. Az egészséges, rendszeres havi ciklussal élő nők esetében ez olyan általános vizsgálatot jelent, ami a vércukorszintről, a máj- és veseműködésről, az ionokról, a vas- és zsíranyagcserékről, a gyulladással és véralvadással kapcsolatos adatokról tájékoztat, de képet kapunk a pajzsmirigy és a nőihormon-háztartás állapotáról is, illetve az inzulinrezisztencia lehetőségéről is.Egyetlen tűszúrás által kiderül, rendelkezünk-e elegendő D – és B12 vitaminnal, valamint folsavval, amely a “magzatvédelemhez” szükséges, vagy ezeket pótolnunk kell. Mivel egyes hormonvizsgálatok eredménye a menstruációs ciklustól is függ, illetve bizonyos hormonjaink értéke a menstruációs ciklus függvényében változik, ezért érdemes kikérni nőgyógyász szakorvos tanácsát a vérvétel napjáról. A 35 év feletti egészséges páciensek esetében érdemes mindezt kiegészíteni egy úgynevezett AMH (Anti Müllerian Hormon) vizsgálattal, amely megbízható információt nyújt a petefészek tartalék-peteérési kapacitásáról, esetleges kimerültségéről is.A laboreredményeket egyénre szabottan kell értékelni, a kapott eredmény pedig a nőgyógyász munkáját nagy mértékben segíteni, hiszen ez alapján célzottan tud vitaminkészítményeket ajánlani, illetve adott esetben további szűrővizsgálatot kérni.

Kiszűrhetjük a magzatot károsító kórokozókat is

Sok kismama teli van aggodalommal, és valóban több olyan kockázati tényező is felmerülhet a terhesség idején, amelyekről viszonylag keveset beszélünk. Nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha az általános laborvizsgálaton túl feltérképezzük azt is, vannak-e a szervezetünkben a magzatot később esetleg károsító kórokozók –  vírusok, mikrobák, mint amilyen a toxoplasma gondii, a rubeolavírus, cytomegalovírus vagy a herpes simplex vírusok – , valamint az ezek által okozott fertőzés átvészeltsége is jelentős információ tartalommal bír, a lehetséges magzatkárosodás szempontjából. Ezek a fertőzések különböző magzati rendellenességeket, a születendő gyermek maradandó károsodását – süketség, vakság, idegrendszeri zavarok -, súlyosabb esetekben a magzat méhen belüli halálát és vetélést okozhatnak, amennyiben az anya a terhesség kezdetekor vagy a terhesség alatt fertőződik meg – hangsúlyozza a szakértő.Az úgynevezett TORCH vizsgálat – amely a fenti kórokozók nevének kezdőbetűiből áll össze – alapján gyorsan kideríthető, mely kórokozók esetében nem kell friss fertőzéstől tartani a terhesség alatt, mert már korábban átvészelte a páciens, és hosszan tartó védettség alakult ki, vagy átesett rajta, s bár a kórokozó reaktiválódhat, de még így is sokkal kisebb veszélyt jelent a magzatra, mint amikor a várandós első alkalommal fertőződik meg a terhesség alatt. Az eredményekből az is látszik, hogy mely kórokozókra lehet fogékony a kismama és az milyen veszélyeket rejt, így ha a várandósság hónapjaiban netán fennáll egy fertőzés gyanúja, sokkal hasznosabb és célirányosabb kezelés adható, illetve szakorvosi konzultációt követően, akár védőoltással is mérsékelhetőek a kockázatok.

Kerüljük a szénhidrátot, cukrot és relaxáljunk!

A babavárás előtt és az áldott állapot idején jobban oda kell figyelnünk a táplálkozásra, a megfelelő folyadékbevitelre és a minőségi pihenésre. Nem ajánlott drasztikusan változtatni az életmódunkon – mert ez is lehet stresszforrás a testüknek -, de érdemes a szénhidrátbevitelt és a finomított cukor fogyasztását mérsékelni, hiszen az így felszedett plusz kilók feleslegesen terhelik tovább a várandósság miatt amúgy is jobban igénybe vett szervezetet. Heti pár alkalommal sportolhatunk is, de ezen a téren is kerüljük a túlzásokat, különösen akkor, ha eddig sem sportoltunk rendszeresen. Iktassunk be egy-egy laza, stresszmentes sétát, rövid túrát a természetben, hiszen nemcsak a test, hanem a lélek karbantartsa is fontos várandósság előtt.

Forrás: KRQ Communications