Egyéb

Milyen cipőt válasszunk, amikor a gyerek már elkezd járni?

Cipőt akkor érdemes vásárolni, amikor a baba már feláll és megkezdődik a járás fejlődése. Amíg ez nem történik meg, addig teljesen felesleges a cipő, inkább esztétikai, mintsem tényleges funkciója van.
2022. Augusztus 24.
Milyen cipőt válasszunk, amikor a gyerek már elkezd járni? (fotó: Getty Images)

Azonban amikor már megkezdődik a járás fejlődése, akkor fontos kérdés, hogy milyen cipőt válasszunk. Ebben ad tanácsot a gyogyhirek.hu cikke.

Használt vagy új cipő?

Bár az első cipő kiválasztása elsőre nem tűnik nagyon komoly feladatnak, hiszen azt gondolhatjuk, hogy jó lesz a tesótól örökölt, alig használt vagy az olcsón beszerezhető darab, az éppen hogy csak állni tudó, járni tanuló gyermekünknek. Ugyanakkor fontos szempont, hogy minden gyerek lába más, azaz máshogy dől, máshogy terhelődik, másként jár és másként tapossa ki a cipőt. Ezért, ha anyagilag megtehetjük, akkor ne ezen spóroljunk (inkább a ruhákon), vegyünk új cipőt.

Új cipő, de mégis milyen?

Egészen óvodáskor végéig nagyon fontos, hogy olyan cipőt vegyünk, ami tartja a bokát, nem engedi bedőlni, mert így megelőzhetjük a későbbi derék, gerinc fájdalmakat, a térd, a csípő elbillenését. Ezért az esztétikai szempontok mellett olyan cipőt válasszunk, ami stabilan tartja a lábat, magas szárú, ha szandál, akkor pedig zárt sarkú legyen.Mindig a megfelelő méretű cipőt vegyük meg, nem jó, ha kicsit nagyobb a cipő.

Papucsot, klumpát ne

Egészen kicsi, másfél-3 éves gyerekeknek nem egészséges, ha nyáron egész nap papucsban, klumpában vannak. Nem tartja a lábukat és balesetveszélyes is.

Sokat mezítláb

A láb boltozat fejlődése szempontjából akkor teszünk a legjobbat, ha a hagyjuk, hogy a gyerek sokat járjon mezítláb egyenetlen felületen. Melyek lehetnek ezek? Nyáron mezítláb füvön, kavicson, kövön, de ne csúszós felületen!Menjünk mezítlábas tanösvényre, próbáljuk ki otthon a lakásban a muffik eszközt, illetve ha van rá lehetőségünk a Kneipp-ösvényeket is. Nemcsak a lábboltozat fejlődését segíti, hanem az egyensúlyérzéket is, sőt javítja a vérkeringést.

Forrás: gyogyhirek.hu