Egyéb

Újabb halálesetek a rejtélyes májgyulladás miatt

Egy új járvány megjelenése mindig ijesztő. Főként, ha gyerekeket érint.
2022. Augusztus 12.
Fotó: Getty

Továbbra sem megnyugtatók azok a hírek, amik az új, ismeretlen eredetű májgyulladásról érkeznek.

Európából július végéig 507, az amerikai kontinensről 487 esetet jelentettek. A májgyulladás jellemző tünetei: hányás, láz, hasfájás, de több esetben sárgaságról, hasmenésről, légúti problémákról és bőrkiütésekről is beszámoltak a szakemberek.

Egy fertőző betegségről van szó, és az a különösen aggasztó vele kapcsolatban, hogy gyerekeket érint, az oka pedig ismeretlen.

Most már megvan a hepatitisz első két spanyol halálos áldozata is: egy 15 hónapos andalúziai és egy hatéves murciai kisgyerek. A gyulladás miatt mindkettőjükön májátültetést hajtottak végre, de életüket így sem sikerült megmenteni. Spanyolországban egyébként április óta 46 ilyen megbetegedést jelentettek, amely több mint 60 százalékban lányokat érintett. Három páciens állapota fordult annyira súlyosra, hogy transzplantációt kellett végezni. Az esetek közötti lehetséges járványos összefüggést a minisztérium kizárta.

Szerencsére átültetéssel gyakran meg lehet menteni a kicsik életét. Mi is írtunk arról a brit kislányról, aki kómába esett, és végül az apukája májából vett rész segített rajta.

Az Egészségügyi Világszervezet egyelőre nem rendelt el szigorításokat a hepatitisz-esetek kapcsán. A WHO, csupán annyit tud tenni, hogy felhívja a figyelmet a higiéniai szabályok betartásának a fontosságára. Vagyis mossunk kezet gyakran, alaposan és tartsuk be a tüsszentési és köhögési etikettet – egy cseppfertőzéssel terjedő kórokozót csak így lehet megállítani.

Forrás: MTI