Gyerek

10 fontos tudnivaló a gyerekek körében terjedő rejtélyes májgyulladásról

Miközben úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány valamelyest megszelidült, egy új és ismeretlen eredetű, gyerekeknél kialakuló májgyulladás ad okot aggodalomra. Megkérdeztük a gyerekorvost, mit lehet eddig tudni a rejtélyes megbetegedésről.
2022. Május 16.
Rengeteg kutatás zajlik jelen pillanatban is, hogy fény derüljön az új hepatitisz eredetére (Fotó: Getty Images)

A rejtélyes májgyulladással kapcsolatban az orvosok számára is sok még a kérdőjel, az alábbi fontos tudnivalók azonban segíthetnek a szülőknek, hogy tisztábban lássanak és tudják, mire kell leginkább odafigyelni a tünetekkel és a megelőzéssel kapcsolatban. Dr. Kövér Anna csecsemő- és gyermekgyógyász sok lényeges információt osztott meg a Babaszobával az új típusú hepatitiszről.

Bár egy gyerekeket érintő komoly betegséggel összefüggésben nem mindig szerencsés a “jó hír” kifejezést használni, Dr. Kövér Anna szerint biztató, hogy viszonylag alacsony az esetszám: április 21-ig 169 megbetegedést regisztráltak az Egyesült Királyságban és Európában, a velünk határos országok közül pedig egyedül Románia érintett, 1 esettel. 

1) Viszonylag messzi országokban van jelen a betegség.

“Leginkább Spanyolország, Norvégia, Franciaország és Belgium területén regisztráltak több megbetegedést, Magyarországon szerencsére nem volt példa a megjelenésére. Az Amerikai Egyesült Államokban május 6-áig 109 esetet rögzítettek, vagyis jelenleg nem tűnik világjárvány-méretűnek a fertőzés terjedése” – kezdi a szakértő, aki szerint ez valamelyest visszavehet a szülők ijedtségéből.

2) Széles körben érinti a gyerekeket.

Meglehetősen nagy a szórás azok között a gyerekek között, akik megbetegedtek az új típusú hepatitiszben: a legkisebb regisztrált páciens mindössze 10 hónapos volt, a legidősebb pedig 16 éves.

3) Nem kellenek alapbetegségek a megfertőződéshez.

“Azok, akik elkapták az új típusú betegséget, korábban nem diagnosztizáltak semmilyen alapbetegséget és nem voltak immunhiányos állapotban. Ez mindenképpen rémisztő a szülőknek és nekünk, orvosoknak is” – fejtette ki a lényeget a szakértő.

4) Tünetei viszonylag könnyen összetéveszthetők a hányós-hasmenős vírusfertőzéssel.

“A gyermekeket érintő májgyulladás tünetei között megtalálható a hányinger, a hányás, a hasi fájdalom, a láz és a fáradékonyság, ami mind jelentkezhet kalici- vagy rotavírus-fertőzés esetén is. Ami jelentősen megkülönbözteti a hepatitist ezektől a viszonylag gyorsan lezajló fertőzésektől, az a sárgaság és a vizelet sötét elszíneződése. A hányós-hasmenős megbetegedések során is megeshet, hogy a gyerek, akit leterített a vírus, kevesebbet iszik, ami miatt a vizelete sötétebb árnyalatúvá válhat, a hepatitiszt jelző elszíneződés azonban nem ilyen mértékű: májprobléma esetén a vizelet akár kólaszínűvé is válhat, vagyis a színe látványosan eltér a normálistól” – foglalta össze a doktornő.

5) Gyanú esetén a gyermekorvost kell értesíteni.

Mivel a májgyulladás akár komoly következményekkel járhat, sokan azt gondolják, hogy gyanú esetén a legjobb kórházba menni vagy mentőt hívni, Dr. Kövér Anna azonban mást javasol: “A hagyományos betegút az, hogy a tünetek jelentkezését a gyermek háziorvosának kell jelezni, aki azután beutalja a kicsit a megfelelő kompetenciával rendelkező kórházba. Sajnos mi is gyakran tapasztaljuk azt az osztályunkon, hogy sok háziorvos még mindig nehezen elérhető vagy csak e-mailben, telefonon tartja a kapcsolatot a szülőkkel, ami nagyban megnehezíti a helyzetet. Ha a tünetek súlyosbodnának, az ügyeleten kérhet segítséget a család.”

6) Több vizsgálat eredményére épül a diagnózis.

Ha alaposan fennáll a gyanú, hogy a gyermeknek hepatitisze van, első körben vérvizsgálatot kér az orvos, de nagy valószínűséggel képalkotó vizsgálatokra és májbiopsziára is sort kell keríteni – ez utóbbit viszonylag kevés helyen végzik Magyarországon, ezért is fontos, hogy a gyermekorvos irányítsa a megfelelő kórházba a kicsiket.

7) Komoly következménye is lehet a májgyulladásnak.

Minden szülő szeretné azt hallani, hogy az eddigi esetszámok tükrében nincs ok aggodalomra, ez azonban sajnos nem állja meg a helyét: a megbetegedések 10%-ban májtranszplantációra volt szükség, Európában 1, Amerikában pedig 5 áldozatot is követelt a hepatitisz.

Dr. Kövér Anna csecsemő- és gyermekgyógyász

(Fotó: Panoráma Poliklinika)

8) Egyszerű lépésekkel is sokat tehetünk a megelőzésért!

A rendszeres kézmosás és az időnkénti kézfertőtlenítés ezzel a vírussal szemben is hatékony védekezési módszernek számít, ezért különösen lényeges, hogy a kicsiket minél előbb megtanítsuk alaposan kezet mosni! A másik, ami aranyat ér a megelőzés szempontjából az az, ha a beteg gyerekek nem járnak közösségbe, és csak akkor térnek vissza a többiek közé, ha már teljesen tünetmentesek.  

9) Ebben a pillanatban is rengeteg kutatás folyik a betegséggel kapcsolatban.

Az újfajta májgyulladásról rendkívül keveset lehet még tudni, a kutatókat és az orvosokat (meg persze a szülőket!) azonban számos kérdés foglalkoztatja. Éppen ezért a világ valamelyik pontján most is kitartóan dolgoznak azon, hogy olyan dolgokra derüljön fény a betegséggel kapcsolatban, amelyek megszelidithetik.

10) Kialakulása nincs összefüggésben a Covid-oltásokkal.

Bár a betegség kialakulását illetően egyelőre sötétben tapogatóznak a szakemberek, azt már sikerült tisztázni, hogy nincs összefüggésben a Covid-oltásokkal. A feltételezett okok között megtalálható egy esetleges Covid-fertőzés, illetve a megfázást is okozó adenovírusok jelenléte, igaz, ezek a kórokozók alapvetően nem ilyen típusú megbetegedéseket szoktak okozni.