Gyerek

Ezek a gyerek körében terjedő rejtélyes májgyulladás tünetei

Az elmúlt hetekben 11 országban közel 170 gyereknél azonosították a súlyos akut májbetegséget. Az ismeretlen eredetű betegség főként a tízévesnél fiatalabb gyerekeket érinti, akiknek nincsen alapbetegségük.
2022. Május 04.
Ezek a gyerek körében terjedő rejtélyes májgyulladás tünetei (fotó: Getty Images)

A súlyos akut májbetegség, amely ismeretlen eredetű az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint aggasztó, ugyanis váratlanul jelentősen megnövekedett a fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban, Írországban és Hollandiában. Már legalább négy gyerek vesztette életét a titokzatos betegség miatt- írja a hvg.hu.

A betegség tünetei közé tartozik az émelygés, a hányás, a hasmenés és a hasi fájdalom. A Jakartában elhunyt 2, 8 és 11 éves gyerek besárgult, láza és görcsrohamai voltak, valamint elvesztette az eszméletét is – mondta a The Guardiannek Siti Nadia Tarmizi, az indonéz minisztérium szóvivője. A szakértők jelenleg akut májgyulladásra gyanakodnak, de még ki kell zárniuk, hogy a hepatitis A, B, C és D változata okozta náluk a fertőzést.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ pénteken publikált tanulmánya szerint Alabamában kilenc akut májgyulladásban érintett gyereknél mutatták ki, hogy az adenovírus 41-es típusával is megfertőződtek. Ez a kórokozó általában gyomor- és bélgyulladást okoz, de nem jellemző, hogy egyébként egészséges gyerekeknél akut májgyulladást váltana ki. A világon több mint 50 fajta adenovírus létezik, ezek főként megfázáshoz hasonló betegséget okoznak, és szoros személyes érintkezés, cseppfertőzés, valamint szennyezett felületekkel való érintkezés útján terjednek.

Forrás: hvg.hu